Mihai Stepan Cazazian

Lansare de carte la CCD Bacău: „Dosarul juridic al genocidului armean”, de Yuri Barsegov

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

627x0

Vineri 13 mai, la Centrul „American Corner Bacău” a avut loc lansarea cartii „Dosarul juridic al genocidului armean”, scrisa de Yuri Barsegov, în prezenta traducatorului Arpiar Sahaghian. La evenimentul organizat de Uniunea Armenilor si CCD Bacau au participat profesori de istorie dar si mai multi reprezentanti ai comunitatii armenilor din Bacău.

Uniunea Armenilor din România – sucursala Bacau, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” BarsegovBacau, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Societatea de Stiinte Istorice din România – filiala Bacau si cu Scoala Gimnaziala ”Alecu Russo” Bacau, a organizat vineri 13  mai, la Centrul „American Corner Bacau”, în cadrul proiectului cultural – educational ”Genocidul armenilor, o crima sub incidenta dreptului international”, lansarea cartii „Dosarul juridic al genocidului armean”, Editura Ararat – 2016, scrisa de Yuri Barsegov (1925 – 2008) si tradusa de Arpiar Sahaghian. La eveniment au participat Vasile Agop, presedintele UAR Bacau, Gabriel Stan, directorul CCD Bacau, profesorul de istorie Dumitru Ficuta, dedicat activitatilor culturale ale armenilor dar si alte cadre didactice din municipiu.

627x0 (1)

Arpiar Sahaghian, prezent la lansare, a precizat ca volumul pe ce l-a tradus, constituie prima lucrare de acest fel, destinata unui public larg, care ordoneaza ideile referitoare la genocidul armean, comis de catre guvernul Junilor Turci, în timpul Imperiului Otoman, pe teritoriul patriei istorice a armenilor, populat de milenii întregi de catre armeni, într-o prezentare clara, riguroasa si convingatoare, folosind, totodata, demersul juridic. „Yuri G Barsegov încearca sa raspunda la o serie de întrebari fundamentale, referitoare la fenomenul genocidal îndreptat împotriva armenilor, la începutul secolului al XX-lea: Cum s-a petrecut?, Unde?, Când?, Cine au fost victimele si care a fost soarta lor?, Cine au fost faptasii? si Care a fost motivatia lor reala? De pofesie jurist, autorul recurge, totodata, pentru a descoperi raspunsurile, exclusiv la documente oficiale emise si semnate de catre sefii de stat si de guvern, de organisme guvernamentale, sau de reprezentantii împuterniciti ai acestora. În demersul sau, deoarece a detinut peste 30 de ani functii la Secretariatul ONU, el a avut acces la vastele arhive ale acestei organizatii, dar si a fostei Ligi a Natiunilor, precum si la arhivele ministerelor de externe a mai multor state“, potrivit unui comunicat al CCD Bacau.

627x0 (2)

Yuri Barsegov, om de o vasta cultura juridica, a detinut multi ani si functia de director general a Institutului de Politologie si Politica Externa a Armeniei. Autorul, în lucrarea sa, a evitat, pe cât posibil, terminologia de specialitate a dreptului penal international, pledoaria lui fiind, asadar, accesibila unui public mai larg, fara o pregatire juridica speciala. „Activitatea a constituit o firesca continuare a preocuparilor noastre, referitoare la cunoasterea evenimentelor tragice, care au marcat istoria omenirii în secolul al XX-lea. Temele puse în dezbatere în cadrul proiectului, fac referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a întelegerii reciproce, dar si la universalitatea umanismului. Din nefericire, intoleranta, mai ales cea religioasa, ura rasiala, xenofobia, antisemitismul, se manifesta înca, în lume. De aceea, mai ales tânara generatie, trebuie sa fie educata în spiritul promovarii tolerantei si a bunei întelegeri. Noi toti trebuie sa cunoastem trecutul, pentru ca evenimente tragice, precum armenocidul si Holocaustul, sa nu se mai repete”, ne-a precizat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

 http://www.ziaruldegarda.ro

foto adevarul.ro

 

2 Responses to Lansare de carte la CCD Bacău: „Dosarul juridic al genocidului armean”, de Yuri Barsegov

  1. ALTIOCAIAN IRINEL May 16, 2016 at 1:36 am

    Se poate intra în posesia c?r?ii prin comanda online ? Dac? da, unde la editura Ar?tat. Multumesc

  2. Mihai Stepan Cazazian May 16, 2016 at 4:23 pm

    puteti comanda la editura Ararat
    trimiteti pe e-mail la

    contact@edituraararat.ro , treceti adresa si veti primi, prin posta cu plata ramburs