Mihai Stepan Cazazian

Lansare de Carte : Album “Nutzi Acontz” de Hortensiu Aldea

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Domnul Hortensiu Aldea dînd autograf pe volumul oferit Uniunii Armenilor

Casa de Licitaţii Artmark a lan­sat un album pre­ţioas pentru colec­ţionarii de artă: “Nutzi Acontz”, îngrijit de prof. dr. Hortensiu Aldea – lucrare distinsă cu Premiul pentru Carte de Artă al Uniunii Artiştilor Plastici filiala Iaşi, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Românească de la Iaşi de anul acesta . Prin prezentarea ce a avut loc la Hotel Hilton din Bucureşti albumul a ajuns astfel şi la iubitorii de artă bucu­reşteni, introdus de criticul de artă Ruxandra Garofeanu.

După lansarea cărţii domnul Hortensiu Aldea ne-a declarat: ” Acest album este cea mai reprezentativă lucrare realizată până în prezent asupra vieţii şi operei acestei artiste. Am fost foarte apropiat de familia artistei. Ea a murit în 1957 iar familia a supravieţuit până în anul 1982 – 1984. Sora artistei era o distinsă pianistă a şcolii de pian din Cluj.

Nutzi Acontz fost o artistă foarte mult apreciată dar şi solitară – pentru că a avut neşansa să rateze o căsătorie cu pictorul Henri Catargi cu care a lucrat aproximativ 4 ani. A urmat o perioadă fericită, interbelică, a şcolii de pictură de la Balcic. Am reuşit să identific o serie de lucrări inedite care, în al Doilea Razboi Mondial, în timpul unui bombardament, s-au pierdut. E vorba de aproximativ 40 de lucrări. Artista era o persoană austeră şi foarte sobră adică nu-şi permitea să scoată o lucrare dacă nu era convinsă că acea lucrare o reprezintă. Am reuşit să completez cu înca 20 de lucrări aceast album, picturi care nu au mai fost prezentate până acum. Realizarea acestei monografii reprezintă un gest de mare recunoştinţă. Este o pledoarie pentru cauza acestei artiste, este o manieră de a regândi calităţile acestei artiste. “


Nutzi Acontz (1894-1957) a abordat în pictură cu predilecţie peisajul, natura statică, florile, scenele de interior, fiind o obiş­nuită a Balcicului, refugiul ar­tiştilor din prima jumătate a se­colului XX.

2 Responses to Lansare de Carte : Album “Nutzi Acontz” de Hortensiu Aldea

  1. gugush November 18, 2011 at 12:52 pm

    Bun.?i unde se vinde albumul, ca in ora? nu l-am gasit?

  2. Mihai November 19, 2011 at 4:16 pm

    luati legatura cu Galeria de Arta Artmark