Redactor

LA VERNISAJUL EXPOZIŢIEI:” Plimbare în Armenia” de Kabdebó János

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Kabdebo 1

Szeretettel köszöntöm Kabdebó Jánost, a budapesti hirneves fotómüvészt.

Örvendünk hogy megismerhetjük a munkáit.

Urez fotoartistului de excepţie Kabdebó János din Budapesta şi expoziţiei sale bun venit, cu mult drag.

Bine aţi venit dragi prieteni, pari egak sireli parigamner, szeretettel köszöntök minden jelenlevőt.

Oaspetele nostru de astăzi, din Budapesta, care ne prezintă expoziţia foto “ Plimbare în Armenia “  s-a născut la Cluj în 1944, a crescut pe strada Kogălniceanu (Farkas utca) cu parfum de tei, parfum care îl însoţeşte şi azi, peste tot.

Pe ramura tatălui este dintr-o familie nobilă de armeni-maghiari, Kabdebó, iar pe linie maternă descinde din familia baronilor Josika. Doreşte să păstreze cultura strămoşilor săi, în acest sens şi această expoziţie.

Din 2006 este deputat al Autoguvernării sectorului 13 din Budapesta,ca reprezentant armean, iar din 2008, preşedinte al Autoguvernării sector 13 din Budapesta.” Asta este o provocare şi o sarcină în acelaşi timp”-spune el.

Kabdebo 2

 Este membru al Uniunii Culturale Rădăcini Armene din Ardeal (Erdélyi örmény gyökerek, kulturális egyesület). Expoziţiile sale individuale şi colective, începând din anul 2000, au luat fiinţă la Budapesta şi în Transilvania, şi  au fost organizate cu fonduri proprii, precum şi cu  sprijinul comunităţilor armene ale căror reprezentant este.

Spre bucuria lui, în 2003, la invitaţia Organizaţiei Mondiale a Maghiarilor a participat la o expoziţie foto în grup, alături de mari personalităţi artistice în domeniu, la Casa Maghiarilor din Budapesta, cu ocazia comemorării revoluţiei din 1956. Cu această ocazie  a avut aprecierea deosebită, a artistului-foto născut la Braşov, Halász Gyula, de origine armeană şi cunoscut în  lume ca fotograf.

“Fotografia m-a atins în toate domeniile.  Fotografia artistică, pentru mine, este ca o dragoste din copilărie, care mă însoţeşte toată viaţa “ mărturiseşte el. A folosit variate technici de fotografiere artistică, paleta sa e multicoloră. Fiecare fotografie a sa este o compoziţie, o operă de artă.

Expune, acum, fotografii realizate cu ocazia mult visatei vizite în Armenia, expresii ale istoriei şi  culturii strămoşilor săi, o lume văzută  prin ochelarii săi personali.

 Azaduhi Varduca-Horenian

.