Redactor

La trei ani de la trecerea în nefiinţă – Evocare Simion Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Cei care l-au cunoscut, respectat şi admirat pe Simion Tavitian pentru profesionalismul său, pentru sinceritatea şi bucuria care i se reflectau mereu pe chip, s-au întâlnit, joi 27 octombrie, pentru a-l evoca pe omul, prietenul, publicistul, scriitorul şi filatelistul care a părăsit această lume în urmă cu aproape trei ani, În micul, dar primitorul spaţiu al Uniunii Armenilor din România (UAR), Filiala Constanţa, Simion Tavitian a fost evocat cu emoţie de prietenii şi colegii săi, fie ei armeni sau nu.

În prezenţa fiicei sale, Anaid Tavitian, cunoscutul om de cultură dobrogean, la fel ca şi regretatul său tată, i-au creionat portretul în culori calde: secretarul cultural al UAR, prof. Arşaluis Sarchisian Gurău, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, omul de cultură Costache Tudor, jurnalistul radio Steliana Bajdechi, prof. dr. Garabet Kümbetlian şi părintele comunităţii armene, pr. Avedis Mandalian.

„Relaţia mea cu Simion Tavitian a fost una specială. De la el am primit trei lecţii: despre curaj, despre ce înseamnă comunitatea armeană şi despre cum poate deveni scrisul o pavăză împotriva morţii”, a spus scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu. La rândul său, cunoscutul om de cultură Tudor Costache a amintit şi de dascălul Simion Tavitian, adresându-i o rugăminte fiicei sale, aceea de a-i tipări manuscrisele, iar părintele Mandalian a evocat întâlnirile pe care le avea cu prietenul şi enoriaşul Simion Tavitian.

„TU TREBUIA SĂ TE FACI ACTOR!” Un emoţionant portret i-a făcut şi fiica sa, Anaid. „Era un om foarte sensibil, dar şi un om cu foarte mult umor, de aceea cred că i-ar fi plăcut să ne vadă acum zâmbind şi, în niciun caz, trişti. Glumeam cu el, spunându-i: „Tată, de ce te-ai făcut ziarist?! Tu trebuia să te faci actor, pentru că pe 3 februarie este născut şi actorul Ştefan Iordache şi actorul constănţean Lucian Iancu”. A avut un har, capta atenţia a sute de oameni, cum numai un actor poate să facă”, a spus Anaid Tavitian.

De aceea, pentru finalul întâlnirii, a fost pregătită o surpriză, evocarea încheindu-se într-o notă veselă: un recital actoricesc susţinut de unul dintre actorii îndrăgiţi de Simion Tavitian, Liviu Manolache. El le-a oferit două „Cânticele comice” de-ale lui Alecsandri şi a conchis, parafrazându-l pe Jan Kott: „Alecsandri este contemporanul nostru”. „Moderatorul” întâlnirii de suflet a fost vicepreşedintele UAR, filiala Constanţa, Carmen Dropol.

Simion Tavitian s-a născut la 3 februarie 1926, în oraşul Cetatea Albă din Basarabia şi a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice. Simion Tavitian este autorul a peste 16 lucrări, studii literare, dar şi studii istorice şi sociale dedicate comunităţii armeneşti.

Mirela STÎNGĂ

dupa telegrafonline.ro