Mihai Stepan Cazazian

La sfîrșit de an

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Suntem, iată, din nou la ora bilanțurilor. Pentru a înțelege, însă, pe deplin, șirul realizărilor din anul care se încheie, se cuvine să facem o scurtă referire la activitatea Uniunii Armenilor din România, organizație aproape centenară și care a renăscut în 1990, după patru decenii și jumătate de comunism.

Uniunea Armenilor din România s-a reînființat din dorința unanimă a membrilor comunității armene de a fi reprezentată de o singură organizație laică, având ca scop, în strânsă colaborare cu Biserica Apostolică Armeană, reprezentarea, în viața socială,culturală și politică a României, a intereselor cetățenilor români de etnie armeană. Putem spune acum, după aproape un sfert de veac, că, în condițiile concrete ale României, Uniunea Armeană a reușit să ofere un model de acțiune civică și politică. Putem spune, astfel, că, socotind necesitățile comunitare recunoscute și susținute de stat, comunitatea armeană din România se bucură de drepturi mai mari, statuate prin lege, decât oricare altă comunitate a diasporei armene.   Uniunea Armenilor din România este ordonator bugetar, an de an, prin intermediul Guvernului, Uniunii i se alocă fonduri pentru derularea activităților sale. Cele două ziare aermenești, Ararat și Nor Ghiank, sunt finanțate, în mare parte, de către stat. Tot statul este cel care finanțează publicarea, prin intermediul Editurii Ararat, a unor cărți cu și despre armeni (numărul lor se apropie de două sute). Școlile noastre săptămânale sunt incluse în rețeaua școlară oficială, iar profesorii de limbă armeană sunt salarizați de către Ministerul Educației Naționale, minister care a asigurat, prin cheltuiala sa, și tipărirea manualelor pentru învățarea limbii armene. Preoții sunt parțial salarizați de către Secretariatul de Stat pentru Culte, iar Întâistătătorul Bisericii Armene are rang diplomatic, comparabil cu cel al unui secretar de stat. Bugetul statului a finanțat restaurarea unui important număr de biserici și mănăstiri armenești și, de asemenea, acțiuni religioase și culturale de rezonanță internațională. Legea electorală permite, cu anumite facilități, reprezentarea parlamentară a UAR, oportunitate pe care nu o mai regăsim nicăieri în lume.

În cadrul numeroaselor contacte pe care Uniunea Armenilor din România le are cu organizațiile armenești din întreaga lume, acest mod de organizare comunitară, bazat pe colaborarea strânsă dintre Biserica armeană și o unică organizație laică devine un reper demn de luat în seamă. Iar, la rândul ei, Uniunea Armenilor din România, a dezvoltat, cu deosebire în ultimii ani, o formă de descentralizare ce a permis inițierea unor proiecte locale. Iată, așadar, premisele favorabile care au permis, în anul 2013, derularea unui șir numeros de acțiuni.

Varujan Vosganian

Președinte al Uniunii Armenilor din România

Senator în Parlamentul României