Mihai Stepan Cazazian

La Sfântul Scaun de la Ecimiadzin a fost sărbătorită împlinirea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene din României

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 11 iulie, în prezența S.S Karekin II, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, în sala de festivități a bibliotecii „Vace și Tamar Manukyan” da Sfântului Scaun de la Ecimiadzin a avut loc o ceremonie dedicată împlinirii a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene din România.

Evenimentul a început cu o rugăciune iar apoi au rostit un cuvânt de salut Arhiepiscopul Nathan Hovhannisyan, Directorul Departamentului de Relații Externe și Protocol al Sfântului Scaun , PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Cornel Ionescu, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Armenia precum și Victor Opaschi, Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din România, și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române sosiți cu aceast prilej în Armenia.

Apoi, S.S. Karekin II Patriarh Suprem și Catolicos al Tututor Armenilor i-a binecuvântat pe cei prezenți. Referindu-se la întemeierea comunității armene de către fiii poporului armean care s-au refugiat în România din diferite regiuni ale Armeniei istorice, în urmă cu mai bine de șase sute de ani, și la viața spirituală și națională a armenilor din această țară ospitalieră, Preasfinția Sa a subliniat: „Avem multe mărturii sacre în România: construcții monahale și bisericești, monumente culturale și istorice din adâncul secolelor. Aici au funcționat tipografii, ziare și periodice armenești, au trăit personalități marcante ale vieții politice și publice, ale artei și cultuii și învățământului, de origine armeană, mărturii ale bogatei vieți armenești și a marilor succese.
Astăzi, comunitatea armeană din România este redusă numeric, dar înfruntând problemele și provocări pe care le întâmpină, continuă să fie fidelă Sfintei noastre Biserici și patriei, prin inițiativă și muncă creatoare aducându-și aportul la prosperitatea României.”

Sanctitatea Sa a remarcat că prietenia armeno-română, evidențiată de înființarea Episcopiei Armene a României, în urmă cu șase secole, este o mare bogăție, care constituie și o bază solidă pentru întărirea, în continuare, a relațiilor dintre cele două națiuni și state astăzi. Cu această ocazie, Patriarhul armenilor și-a exprimat aprecierea față de autoritățile din România și Biserica Ortodoxă Română, cu sprijinul cărora Eparhia Armeană din României a renăscut, cu slujirea clerului și prin activitățile dedicate armenilor credincioși care îi susțin.

Patriarhul Tuturor Armenilor i-a trimis salutări și dragostea frățească întru Hristos, Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, urându-i viață lungă și activitate rodnică.

Apoi Sanctitatea Sa, în legătură cu sărbătorirea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene din România, i-a acordat Episcopului Datev Hagopian un engolpion episcopal în semn de apreciere pentru activitatea pe care o desfășoară, urându-i succes în misiunea sa duhovnicească.

În cadrul evenimentului, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române a înmânat Catolicosului Tuturor Armenilor medalia „Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României”, conferită Sanctității Sale de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, iar Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert, în cadrul căruia Kim Sargsyan și Lusine Stepanyan, soliști ai Teatrului Național Academic de Operă și Balet „A. Spendiaryan” au interpretat lucrări de Komitas și Armen Tigranyan. Participanții au ascultat apoi, în interpretarea cvartetul „Komitas”, fragmente din creațiile lui S.Rahmaninov, C. Debussy și Komitas-Aslamazyan.

Comunicatul Sfântului Scaun de la Ecimiadzin, 12 iulie 2022

One Response to La Sfântul Scaun de la Ecimiadzin a fost sărbătorită împlinirea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene din României

  1. EUGENIA July 16, 2022 at 1:04 am

    Bravo! Respect si admiratie!
    Binecuvantare de la bunul Dumnezeu!