La pas prin Bucovina, pe urmele lui Kapri…
Numele Kapri nu mai are nevoie de nicio prezentare!
Este o familie foarte cunoscută, ale cărei urme benefice se văd încă în Bucovina: mulți dintre noi ne rugăm în biserici ai căror binefăcători au fost ”cei cu ochii căprii”.
Își dorm somnul etern în pământul Bucovinei, pe care l-au iubit mai presus de orice. Divinitatea se confunda cu Bucovina cea sfântă pentru ei.
Atunci când nu abandonezi și crezi în ceea ce faci până la final – poate și după un final mai mult sau mai puțin previzibil -, Cel-de-Sus ”ni se arată”, vorba domnului Foit. Mă aflam în comuna Bănești Fântânele zilele trecute, într-o superbă bisericuță de lemn, construită în secolul al optsprezecelea de către boierul Stamate, în care a fost îngropată bunica maternă a poetului Mihai Eminescu, Paraschiva Iurașcu. Aici poposește Dumnezeu, în simplitate și bucurie. Ascultam fascinată povestea locului, a bisericii, a ușii metalice confecționată de țiganii argintari din regiune – Bucovina este multiculturală și multietnică cu adevărat și spiritul ei este puternic! -, a cimitirului distrus de un preot – care a plătit scump pentru asta, asistând neputincios la moartea celor dragi -, a livezii.
Întoarsă acasă, priveam o fotografie a acestei bisericuțe în peisaj hibernal și citeam niște însemnări ale locului, iar numele Kapri îmi atrage atenția. Se pare că un baron Gheorghe sau Georg/e von Kapri construiește o biserică de cărămidă în satul sus-menționat, dedicată Sfântului Gheorghe, iar grădinița din sat a funcționat o perioadă în conacul boierilor Kapri. Păcat că este degradat acum…
Așadar, când mai poposiți pe meleagurile Bucovinei, abateți-vă de la ruta obișnuită și pășiți pe cărări mai puțin cunoscute, căci Bucovina oferă surprize nebănuite.