Mihai Stepan Cazazian

La pas prin Bucovina, pe urmele lui Kapri…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Numele Kapri nu mai are nevoie de nicio prezentare!

Este o familie foarte cunoscută, ale cărei urme benefice se văd încă în Bucovina: mulți dintre noi ne rugăm în biserici ai căror binefăcători au fost ”cei cu ochii căprii”.

Își dorm somnul etern în pământul Bucovinei, pe care l-au iubit mai presus de orice. Divinitatea se confunda cu Bucovina cea sfântă pentru ei.

Atunci când nu abandonezi și crezi în ceea ce faci până la final – poate și după un final mai mult sau mai puțin previzibil -, Cel-de-Sus ”ni se arată”, vorba domnului Foit. Mă aflam în comuna Bănești Fântânele zilele trecute, într-o superbă bisericuță de lemn, construită în secolul al optsprezecelea de către boierul Stamate, în care a fost îngropată bunica maternă a poetului Mihai Eminescu, Paraschiva Iurașcu. Aici poposește Dumnezeu, în simplitate și bucurie. Ascultam fascinată povestea locului, a bisericii, a ușii metalice confecționată de țiganii argintari din regiune – Bucovina este multiculturală și multietnică cu adevărat și spiritul ei este puternic! -, a cimitirului distrus de un preot – care a plătit scump pentru asta, asistând neputincios la moartea celor dragi -, a livezii.

Întoarsă acasă, priveam o fotografie a acestei bisericuțe în peisaj hibernal și citeam niște însemnări ale locului, iar numele Kapri îmi atrage atenția. Se pare că un baron Gheorghe sau Georg/e von Kapri construiește o biserică de cărămidă în satul sus-menționat, dedicată Sfântului Gheorghe, iar grădinița din sat a funcționat o perioadă în conacul boierilor Kapri. Păcat că este degradat acum…

Așadar, când mai poposiți pe meleagurile Bucovinei, abateți-vă de la ruta obișnuită și pășiți pe cărări mai puțin cunoscute, căci Bucovina oferă surprize nebănuite.