Redactor

LA PARIS A APĂRUT „ARTHUR LE PETIT PRINCE D’ ARMENIE”  

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Tot ceea ce a făcut Antoine Bordier (în imagine) până la vârsta de 18 ani – eseuri filosofice, poeme și unele încercări jurnalistice, îl îndreptau spre o carieră literară. Apoi, vreme de trei decenii, el s-a lansat în antreprenoriat, având un cabinet de consiliere. Dar, acestui  „autor atipic și pasionant”, cum îl caracterizează ziarul  „Le Point” , primele idei i-au venit în 2021 în Armenia, restul – treptat-treptat.

            „ Arthur este un orfan de 20 de ani, care și-a pierdut părinții într-un grav accident de mașină. El este cel mai mare dintre cei 7 copii. Trăiește primul său reportaj în Armenia, chiar după războiul de 44 de zile. Însetat de aventuri și întâlniri, el își multiplică reportajele. Are daruri de ubicuitate, de bilocare. În timpul uneia din deplasările sale inedite, întâlnește personaje ilustre, precum Noe și Abraham. După o vreme, el basculează într-o lume paralelă, în care devine eroul invizibil care salvează vieți. Mai ales, pe 27 septembrie 2020 la Stepanakert, capitala Arțakhului, republica auto-proclamată a Nagorno-Karabakhului,  care a fost invadată de trupele Azerbaijanului.

            Arthur va face reportaje despre biserici, tineri, femei, vrând să trateze subiecte despre genocid, război, politică și geopolitică. În sfârșit, el își încheie lungul său sejur, pe care-l amână de mai multe ori, având întâlniri minunate, mai ales, cu personalități locale, cu diaspora, vulturul Aroso și cu regina Anahit. Aceasta face din el cavalerul și micul prinț al ei.”

            Redactorul de la „ Le Point”  este de părere că romanul lui Bordier (apărut la editura SIGEST) este o alchimie între scrierile lui Joseph Kessel,  „Aventurile lui Tintin „  , ale lui Hergé, ale lui Antoine de Saint-Exupery și  „Lumea Narniei” de Clive Staples Lewis. Bordier admite că există câte ceva din toți aceștia.

            „La început, cartea mea se numea  „Arthur în țara minunilor”.  Doream să mă refer la „Alice” și la autorul ei – Lewis Carroll. Deoarece, găsesc că  Armenia este o țară minunată. Gândiți-vă că această țară și acest popor formează o adevărată civilizație trimilenară, care în vremea splendorii sale se întindea de la Mediterana la Marea Caspică. Din cauza persecuțiilor, prima națiune creștină (NR: în 301, regele său Tiridate IV se convertește  și adoptă creștinismul ca religie de stat) nu mai trăiește decât pe 7% din teritoriul său ancestral.”

            O carte originală care merită să fie tradusă în limba română. (M.K.)