Mihai Stepan Cazazian

LA MULȚI ANI MAESTRE !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Varujan-Cozighian

Astăzi  maestrul Varujan Cozighian  împlinește 80 de ani. Ne amintim cu bucurie că, în urmă cu trei ani, la Centrul Cultural Armean din București a avut loc o seară  specială unde l-am sărbătorit pe violonistul  care și-a dedicat viața muzicii. Au fost alături de el prieteni, familia dar și  scriitorul Bedros Horasangian, care a moderat  întîlnirea, Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii ‘George Enescu’, pianistul Dan Grigore, criticul muzical Dumitru Avakian, precum şi compozitorul Nicolae Brânduş.

La mulți ani maestre și  multă sănătate.

 

 

 

Varujan Cozighian s-a născut la Constanţa, la 7 ianuarie 1936. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu profesorul Aurel Alexandrescu.

În 1950, intră la Şcoala Medie de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Manoliu, iar din anul 1952 îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică ‘Ciprian Porumbescu’ la clasa profesorului Garabet Avachian, luându-şi examenul de stat în 1957.

În 1954 şi-a făcut debutul, în public, ca solist, interpretând Simfonia Spaniolă de Eduard Lalo cu Orchestra Cinematografiei, sub bagheta lui Mircea Basarab.

Câteva premii internaţionale au venit să confirme talentul şi formaţia solidă a tânărului Cozighian ca violonist. Astfel, în 1958, a obţinut diploma de onoare la Concursul ‘Ceaikovski’ de la Moscova şi în acelaşi an a câştigat Premiul II la primul concurs internaţional ‘George Enescu’ din Bucureşti şi premiul III pentru interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu împreună cu pianistul Nicolae Brânduş.

Varujan Cozighian a obţinut, în 1966, Premiul special ‘Ruggiero Ricci” la Concursul de vioară de la Geneva, iar în 1960 a fost numit concert-maestru la Filarmonica ‘George Enescu’ din Bucureşti până în 1982, când a plecat din ţară şi a devenit concert-maestru la Orchestra Simfonică din Bilbao, Spania.

Paralel cu activitatea sa de concert-maestru, Varujan Cozighian a desfăşurat o activitate susţinută ca solist cu orchestre româneşti şi europene, dar şi numeroase recitaluri camerale, având ca partener pe soţia sa, pianista Florina Cozighian.

 

CD-Varujan-Cozighian-si-Nicolae-BrandusAnul trecut  Casa Radio a editat un CD, ce reprezintă o frumoasa ilustrare a colaborării dintre Varujan Cozighian și Nicolae Brânduș  fiind reunite trei lucrări de mare popularitate: Sonata a III-a, în caracter popular românesc de G. Enescu, Sonata nr.2 de Bela Bartok și Sonata nr.1 BWV 1001 în sol minor de J.S.Bach.

SONY DSC

moment de la întîlnirea de la Centrul Cultural Armean

SONY DSC

 

One Response to LA MULȚI ANI MAESTRE !

  1. Navasart Kazazian January 12, 2016 at 4:11 am

    Cu mare placere citesc on araratonline despre implinirea a 80 de ani.Si eu la randul meu va urez traditionalul La multi ani si multa sanatate !Cu multa bucurie si nostalgie imi aduc aminte de anii ’50 cand in casele lui Hrandt si Beatrice Avakian se discuta deseori despre marele succesuri in tara cat si peste hotare.Deasemenea imi amintesc cat de mandru era Garbis Avakian de talentul si succesul d-voastra
    Navasart Kazazian