Mihai Stepan Cazazian

La marea sărbătoare creștină a Botezului Domnului – Slujbe sub semnul pandemiei la bisericile armene din Botoșani și Iași

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În ziua  de sâmbătă,  preotul Radu Krikor Holca a oficiat slujba de Bobotează la biserica Sfânta Maria din Botoșani.  Biserica – construită în piatră în  anul 1350 – a avut altarul acoperit, aici fiind în derulare de mai bine de un an lucrările pentru refacerea catapetesmei, pe un proiect finanțat de Ministerul Culturii.

La slujba religioasă au venit mai puțini enoriași, datorită frigului neobișnuit din această perioadă dar și cauzat de impunerea de măsuri stricte de către autorități pentru protejarea populației de virusul pandemic.

Ca în fiecare an, Boboteaza este o slujbă mult așteptată de enoriașii armeni. Aghiazma mare s-a făcut în cristelnița dăruită de Iacob Ciomac în anul 1911, cu ulei sfințit adus de la Patriarhie și  picurat de preot din  porumbelul din argint aurit păstrător de mir donat de Asfadur Kaiserliu în anul 1784.

Respectând tradiția locală, după sfinţirea apei preotul a  transmis Crucea Mare,  donată bisericii Sfânta Maria de Avedic și Margareta Mardiros în anul 1826,  enoriașului care a făcut donația bănească cea mai mare la slujba Teofaniei. Anul acesta fericitul purtător al crucii a fost desemnat domnul Dumitru Valter. Conform cutumei, înainte de a lua aghiazma, enoriaşii trec pe la acesta pentru sărutul crucii. În acest an, la îndemnul preotului, sărutul crucii a fost înlocuit cu gestul simbolic de atingere a acesteia de către enoriași.

În predica de la sfârșitul slujbei preotul Radu Krikor Holca a vorbit despre sărbătorile religioase din luna ianuarie la armeni:  Naşterea şi Botezul Domnului, Naşterea Sfântului  Ioan Botezătorul. Le-a vorbit celor prezenți de greutățile trecute de enoriași, de biserică, de întreaga comunitate armeană într-un an 2020 fatidic, în care toți am  suferit alături de armenii din Arțakh în urma nenorocirilor războiului. Preotul a evocat aici munca duhovnicească a episcopului Datev Hagopian, singurul ierarh din afara Armeniei care a rămas pe frontul din Nagorno-Karabakh în toată perioada de conflict.

După slujbă, preotul a fost chemat la sfințirea caselor armenilor din Botoșani.  La casa consilierului parohial Ileana Trufașu, preotul Krikor  a fost întâmpinat cu pâine și sare, bolul de apă cu busuioc și crucea de rugăciune a familiei. A fost la fel de frumoasă  primirea în casa consilierului parohial dr. Mihai Șoldănescu, cel care în anul 2020 a făcut unul dintre cele mai frumoase pelerinaje creștine în Turcia, cu binecuvântarea episcopului Datev Hagopian.

După sfințirea caselor, slujba de Bobotează a continuat la cimitirul armean Eternitatea, unde preotul Radu Krikor Holca a stropit cu aghiazmă mormintele, începând cu locurile de veci ale slujitorilor bisericii din trecut: ale diaconilor Cornea și Nazaretian (deocamdată cele ale preoților care au slujit la bisericile armene botoșănene Sfânta Maria și Sfânta Treime  din Botoșani de-a lungul timpului rămân încă necunoscute) și trecând apoi pe la locurile de veci ale îngrijitorilor cimitirului, din familia Croitoru, devotați continuatori din tată în fiu ai profesiei de cimitirean. Toți acești foști slujitori ai bisericii pomeniți de preot în rugăciunile de la morminte au trecut în lumea drepților în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

Sfințirea cu aghiazma mare în cimitir a continuat când preotul, împreună cu un grup de enoriași,  s-a rugat apoi la mormintele lui Viorica Popa și  Mircea Trufașu, foști consilieri parohiali cu contribuții mari la refacerea și înzestrarea bisericii Sfânta Maria, la cel al lui Neculai Aritonovici, care a lăsat urmași un fiu membru al Consiliului Parohial și un nepot care urmează astăzi Facultatea de Teologie la Ecimiadzin. Preotul și enoriașii s-au oprit în final la mormântul Emanuelei Cocotă, urmașă a unor familii cu vechi rădăcini armene: Manea, Goilav și Tăbăkar. Emanuela Cocotă a fost enoriașa care, prin donația generoasă făcută în anii 2014-2015, a reușit singură să asigure reabilitarea bisericii Buna Vestire de la Cimitirul armean Eternitatea. Toți acești armeni botoșăneni vrednici de pomenire: Vorica Popa, Mircea Trufașu, Neculai Aritonovici și Emanuela Cocotă sunt dintre cei trecuți în lumea veșnică în ultimul deceniu.

După Botoșani, preotul Krikor a plecat la Iași, unde duminică a oficiat slujba religioasă de Bobotează la biserica Sfânta Maria și la mormintele din cimitir. La Iași crucea scoasă de preot din apa sfințită a fost ținută de studentul Aram Mandalian, nimeni  altul decât fiul preotului Azad Torkom Mandalian de la Parohia Armeană din Suceava.

Florin Simion Egner

Preotul Krikor și Aram Mandalian, la biserica Sf. Maria din Iași