La GHERLA, anul trecut, cel mai vizitat obiectiv a fost Catedrala Armeano-Catolică „Sfînta Treime”

La fiecare început de an privim înapoi la realizările ultimelor 12 luni şi încercăm să facem o retrospectivă a perioadei amintite. Aşa procedăm şi în turismul gherlean, unde în ciuda pandemiei s-a simţit o oarecare creştere în ceea ce priveşte numărul vizitatorilor.

Prin amabilitatea managerului Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, doamna Monica Pătac am aflat că în cursul anului trecut municipiul de pe Someş a fost vizitat de 7500 de turişti din ţară şi străinătate. În hotelurile şi pensiunile de pe raza oraşului au fost înregistrate 2118 de înnoptări, cu o creştere de 2 nopţi/turist faţă de anii precedenţi. Asta înseamnă că fostul Armenopolis este căutat de tot mai mulţi turişti, veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare. Peste 800 de vizitatori a avut Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Piaţa Libertăţii, unde la dispoziţia celor interesaţi stau pliante şi ghiduri turistice despre istoria şi tradiţiile urbei, permanent fiind prezentat şi un filmuleţ cu cele mai importante obiective turistice. Cei mai mulţi oaspeţi se interesează de impozanta Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului, edificată între anii 1748-1800, considerată de unii autori ca una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Acolo se găseşte renumita pictură în ulei a lui Rubens, „Coborîrea de pe Cruce”, dăruită catedralei gherlene de către Francisc al II-lea drept recunoştinţă pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napoleon. În 2021 printre turiştii care au călcat pragul frumosului lăcaş de cult s-au aflat şi oaspeţi din SUA sau Canada, dar în cartea de impresii am găsit şi nume de vizitatori din Armenia, Germania sau Ungaria, ultimii sosind în grupuri mari pe meleagurile someşene.

Ghidul turistic al Catedralei din Gherla este Esztegár János, preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România.
Szekely Csaba