Mihai Stepan Cazazian

LA  DESPĂRŢIREA  DE ING. I.B. ŞAHINIAN (1933-2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            La Râmnicu Vâlcea, în ziua de duminică, 21 ianuarie 2018, după o îndelungată şi grea suferinţă, a încetat să mai bată inima bunului conaţional şi prieten de o viaţă ing. Ioan Bagdasar Şahinian, pentru apropiaţi Nelu sau Bagdi, cum îi plăcea să i se spună de mic, din anii când era elev la renumitul liceu „Fraţii Buzeşti” din Craiova, în vreme ce tatăl său, blândul Bagdasar Şahinian (1908-1946) avea un mic magazin de mezeluri în Valea Vlăicii, faţă în faţă cu „La Brazilianu”, magazinul de cafea şi delicatese al armeanului Minas Karacaşian. Mai păstrez şi astăzi o schiţă a amplasamentului tuturor magazinelor din acel vad comercial al Craiovei, schiţă realizată cu meticulozitate, dar şi cu o memorie prodigioasă, de cel ce devenise inginerul I.B.Şahinian, cel născut în Răşinarii Sibiului.

            Acesta a absolvit Facultatea de Hidrotehnică a Institutului de Construcţii din Bucureşti, devenind un bun inginer în construcţii hidroenergetice, precum cele de la Sângiorzul de Pădure, Cluj, Turda-Reghin, Sibiu, Râmnicu Vălcea (unde se stabilise alături de distinsa sa soţie, doctoriţa Lucia Şahinian) şi nu mai spun despre mulţimea de hidrocentrale de pe râul Olt. A publicat sute de articole despe hidrocentrale din România, dar şi din Austra, Franţa, Egipt, Italia, Rusia.

            Pe lângă pasiunea pentru profesia sa, ing. I.B. Şahinian a fost un pasionat filatelist, cu participări la expoziţii naţionale şi internaţionale, tema de predilecţie a colecţiilor sale fiind podurile şi barajele. Cred că i-am adus şi eu din Armenia un timbru cu un vechi pod din ţara de la poalele Araratului. Acestea au constituit şi temele unor lucrări pe care le-a consacrat filateliei. Iată câteva titluri – „Construcţii de baraje” în filatelie”, 1979 şi „Poduri celebre pe mărţi poştale”, 1996 etc.

            Vreme de trei decenii a participat cu exponatele sale filatelice la circa 30 de expoziţii internaţionale, din care nu putea lipsi cea de la Erevan, în Armenia, unde a fost reprezentant al Federaţiei Române de Filatelie, al cărei membru de onoare era încă din 1982. Deviza expoziţiei de la Erevan din 1990 fusese „Reconstucţie, Ajutor, Binefacere”, dat fiind că avea loc la scurtă vreme după devastatorul cutremur din 1988. România a fost prezentă în expoziţie cu 37 de colecţii, expozanţii români cucerind câteva distincţii importante, printre care şi ing. I.B.Şahinian – medalia de bronz-argintat pentru „Construcţii de baraje”.

            Ne-am reîntâlnit peste ani în trecerile noastre prin Râmnicu Valcea, fie la noi acasă, în Bucureşti, în popasurile familiei Şahinian din sau spre călătoriile în străinătate şi ne bucuram mereu de interesul său nemărginit pentru armeni şi Armenia. La Erevan îl întâlnise pe regretatul Sarkis Jeamgocian, iar în SUA pe distinsul filatelist Ara Baltazar (ambii originari din România), descriind într-un articol semnat în „Nor Ghiank”-ul nostru o excepţională piesă filatelică a acestuia din urmă, datând din Moldova secolului al XIX-lea.

            Îi voi păstra o amintire duioasă dragului Nelu-Bagdi, care era un bun cititor al revistei „Ararat”. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar soţiei sale  să-i ocrotească viaţa şi sănătatea!

 Madeleine KARACAŞIAN

 

P.S. Într-un cadru oficial, în luna noiembrie 2013, venerabilul constructor de hidrocentrale, Ioan Sahinian, a primit distinctia ,,Cetățean de Onoare” al Râmnicului. A construit salba de 24 de hidrocentrale de pe Olt, iar numele său s-a legat, pentru totdeauna, de lucrarile de pe Lotru. Este considerat Patriarhul filateliei vâlcene, are o prestigioasă activitate publicistică și a fost considerat un excelent organizator de evenimente științifice. Ajuns în pragul celor 80 de ani de viață,  sibianul Ioan Șahinian, adoptat de mai bine de 50 de ani de Râmnicu Vâlcea, a devenit cel mai proaspăt cetățen de onoare al orașului de la poalele Capelei. 

din semnaluloltului.wordpress.com