Arhiepiscopia Armeana

La Catedrala Armeană  din București  a fost oficiată slujba de comemorare, cu ocazia împlinirii a 16 ani de la asasinarea lui Hrant Dink și a 33 de ani de la masacrele din Baku

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anul acesta s-au împlinit 16 ani de la asasinarea a ilustrului  intelectual  din Turcia de origine armeană, redactor șef la ziarul ,,AGOS’’, Hrant Dink și 33 de ani de la masacrele sângeroase contra populației armene din Baku.

           Duminică, 22 ianuarie, sub protia Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, Delegatul Patriarhal pentru țările balcanice P.S. Episcop Datev Hagopian, la Catedrala Armeană Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din București, a fost oficiată Sf. Liturghie de către PC Părinte paroh Oshakan Khachatryan, la sfârșitul căreia a avut loc slujba de comemorare pentru odihna sufletelor celor asasinați și masacrați, precum și pentru vei 15 soldați armeni, care au murit într-un încendiu devastator acum căteva zile. La Sf. Liturghie erau prezenți E.S. dl. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, dl. Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, consilieri ai eparhiei și parohiei, reprezentanți ai comunității armene.

             Hrant Dink a fost un apologet  al dreptății, neținând cont de amenințări. De la toate tribunele a cerut recunoașterea Genocidului armean, de a nu nega adevărul istoric și prin  poziție  negaționistă de a  nu  deveni  părtași la crimele efectuate de Junii Turci și autoritățile Imperiului Otoman. Dar  autoritățile  oficiale ale Turciei contemporane au ales o altă cale de rezolvare a problemei și anume: crimă, asasinat, o cale inumană de a-l aduce la tăcere pe ilustrul jurnalist. Acest asasinat ideologic și politic, contrar așteptărilor autorităților din Turcia, a avut o influență și un  efect  invers. Hrant Dink a avut sute de mii de susținători ai ideilor sale și-n Turcia și în întreaga lume. Numeroși intelectuali turci continuă și astăzi lupta pentru transformarea Turciei într-o țară mai democratică și civilizată.

Despre masacrele, care au fost săvârșite la Baku, în perioada 13-19 ianuarie 1990, asupra populațieide etnie armeană, izgonirea din casele lor, nu putem spune decât că pot fi catalogate drept genocid.

Eparhia Armeană din România și armenii din România nu au uitat acele crime savârșite asupra fraților și surorilor lor, și, în continuare, luptăm pentru dreptate și pedepsirea criminalilor, pentru a nu permite repetarea acelor crime care sunt de fapt un genocid. Situația de azi, creată de azeri în Arțakh (Nagorno-Karabagh), dovedește încă o data că inamicul poporului nostru are aceleași metode și același scop.

Comemorând  victimele acelor crime abominabile, astăzi, credem că acele crime săvârșite asupra poporului nostru vor fi condamnate de întreaga omenire.

Ne rugăm pentru odihna tuturor martirilor rugând mila Celui de Sus. Memoria celor drepți  să fie binecuvântată, amin.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *