La CATEDRALA ARMEANĂ din București a fost oficiată slujba de comemorare cu ocazia împlinirii a 15 ani de la ASASINAREA lui HRANT DINK și 32 de ani de la MASACRELE din BAKU

Anul acesta s-au împlinit 15 ani de la asasinarea a ilustrului intelectual din Turcia de origine armeană, redactor șef la ziarul ,,AGOS’’, Hrant Dink și 32 de ani de la masacrele sângeroase contra populației armene din Baku.

Duminică, 23 ianuarie, sub protia Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria P.S. Episcop Datev Hagopian, la Catedrala Armeană SFINȚII ARHANGHELI din București, a fost oficiată Sf. Liturghie de către PC Părinte Oshakan Khachatryan, la sfârșitul căreia a fost săvârșită slujba de comemorare pentru odihna sufletelor celor asasinați și masacrați. La Sf. Liturghie erau prezenți membrii al consiliilor eparhial și parohial, reprezentanți ai comunității armene.

Hrant Dink a fost un apologet al dreptății și neținând cont de amenințări, de la toate tribunele cerea recunoașterea Genocidului armean, de a nu fi negat adevărul istoric și, prin poziții negaționiste, de a nu devini complici la crimele săvârșite de Junii Turci și autoritățile Imperiului Otoman. Dar autoritățile oficiale ale Turciei contemporane au ales o altă cale de rezolvare a problemei și anume: crimă, asasinat, o cale inumană de a-l reduce la tăcere pe ilustrul ziarist. Acest asasinat ideologic și politic, contrar așteptărilor autorităților din Turcia, a avut un efect de bumerang. Hrant Dink a obținut sute de mii de susținători ai ideilor sale și-n Turcia și în întreaga lume. Numeroși intelectuali turci continuă și astăzi lupta pentru transformarea Turciei într-o țară democratică și civilizată.
Pe de altă parte masacrele, care au fost săvârșite la Baku, în perioada 13-19 ianuarie 1990, asupra populației de etnie armeană și izgonirea lor, cu siguranța putem să le numim genocid. Eparhia Armeană din România și armenii din România nu au uitat acele crime săvârșite asupra fraților și surorilor lor și, în continuare, cer dreptate și pedepsirea criminalilor, pentru a nu permite repetarea acelor crime care sunt de fapt un genocid. În memoria colectivă încă este vie istoria acelor fapte dar poporul armean va continua să dăinuiască, să construiască, să prospere și să-și făurească un viitor luminos.
Comemorând victimele acelor crime abominabile, astăzi credem că acele fapte săvârșite asupra poporului nostru vor fi condamnate de întreaga omenire.
Ne rugăm pentru odihna tuturor martirilor rugând mila Celui de Sus. Memoria celor drepți fie binecuvântată. Amin.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România