Mihai Stepan Cazazian

La 100 de ani de la atentatul de la Berlin a apărut un volum cu noi documente despre Soghomon Tehlirian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Simbol al luptei armene din anii `20 ai secolului trecut, Soghomon Tehlirian a păstrat întotdeauna o mare discreție asupra vieții sale. Toată lumea îi cunoaște rolul în Operațiunea Nemesis, acea acțiune redutabilă menită să execute sentințele pronunțate de instanțele turcești împotriva autorilor genocidului. Pe de altă parte, personalitatea sa este încă impregnată de mister.

În timpul unei investigații atente, la Biblioteca Noubar a UGAB la arhivele FRA Dașnagțutiun din Erevan, de la Memorialul Genocidului la Arhivele Naționale din Armenia, Varoujan Sirapian a adunat mărturii și documente nepublicate.
O investigație care i-a permis, de asemenea, să găsească familia tânărului justițiar, urmașii verilor săi, oameni de știință renumiți în Armenia.

Editorul și fondatorul Institutului Tchobanian a adunat toate cercetările într-o carte – Hadoug Kordz (Misiunea specială) – într-un format original: Execuția lui Talaat Pașa și procesul lui Soghomon Tehlirian, viața sa înainte și după Berlin, extrase din seria de Benzi Desenate Nemesis alternează cu cercetările lui Varoujan Sirapian și ale jurnalistei Anne d’Abridgeon care l-a însoțit în Armenia.

Pe linia cunoscutului volum Operațiunea Nemesis semnat de Jacques Derogy ( publicat în 1986), Hadoug Kordz poate fi citit ca o mărturie istorică sau ca un roman, dar întotdeauna cu mare emoție: fotografiile de familie, scrisorile atent caligrafiate și documentele oficiale îmbogățesc această ediție ilustrată a evenimentele relatate.

Să amintim că în urmă cu 100 de ani, pe 15 martie 1921, Talaat Pașa a fost împușcat la Berlin, în plină zi, cu un revolver  de către Soghomon Tehlirian.

Hadoug Kordz – Mission spéciale Nemesis
Varoujan Sirapian
Editions Sigest http://editions.sigest.net/