Simona Paula Dobrescu

Acum 10 ANI orașul BARI primea în dar un KHACIKAR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Merită să fie amintit că au trecut 10 ani, de când comunitatea armeană din Bari în frunte cu demnul său reprezentant, domnul și prietenul Rupen Timurian, a dăruit orașului în care locuiesc de o viață întreagă, un “Khacikar”.

Era 11 ianuarie 2013, când acest important simbol de credință și pace a fost poziționat într-un loc semnificativ din oraș. Erau prezente la  eveniment autoritățile locale civile și religioase, doi reprezentanți ai călugărilor mechitariști din insula San Lazzaro a Armenilor din laguna Veneției, ziariști, intelectuali, cât și personalități armene și italiene.

La vremea respectivă am tratat argumentul într-un articol intitulat “Excursus sulla cultura e la religiosità del popolo armeno”[Expunere despre cultura și religiositatea poporului armean] publicat în cadrul rubricii” Popoli e tradizioni”[Popoare și tradiții] a revistei O’Odigos, al Centrului ecumenic P. Salvatore Manna, al Bazilicii Pontificale Sfântul Nicolae din Bari. Totodată știrea am transmis-o și la București, fiind primele mele rânduri pentru revista Ararat, publicate prin intermediul redactorului șef domnul Stepan Mihai Cazazian, în redacția căruia am cunoscut-o și pe doamna Madlen Gucasian. Un telefon din când în când, o vizită la redacție ori de câte ori  veneam în țară, au creat un raport de prietenie special, de care şi azi mă bucur din suflet.

Khacikarul din Bari a fost sculptat de Ashot Grigoryan,  prezent la eveniment, care a instaurat  legături de prietenie cu persoanele din centrul vechi al orașului care-l vedeau cum lucrează, din zori și până la ora de amurg. Ashot vizitând regiunea Puglia a observat cum unele frumuseți naturale și arhitectonice sunt asemănătoare cu cele din Armenia.

Khacikar-ul este așezat pe faleză, cu fața spre mare, vis-a-vis de port, la doi pași de o mică capelă în care se găsește un bust în lemn al Sfântului Nicolae (de culoare închisă la față, găsit în mare în anul 1809) și în apropierea Muzeului Arheologic Santa Scolastica și a bisericii cu același nume, ce datează din 1579, dată care amintește de terminarea construcției și care a rezistat incendiilor, războaielor și uraganelor. La  câteva minute de mers pe jos  ne întâmpină Bazilica Pontificală Sfântul Nicolae(1087) şi biserica San Gregorio Armeno, construită la sfârșitul secolului al X-lea,din centrul vechi al orașului Bari.

Simona Paula Dobrescu

În ziua de 24 aprilie 2019, membri ai comunității armene din Bari, în frunte cu domnul Rupen Timurian și-au dat întâlnire lângă Khacikar, prilej de a aminti despre Genocidul din 1915.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *