Karen Shahnazarov la „Zilele Filmului Rus” de la Bucuresti
Zilele Filmului Rus, desfasurate la sfîrsitul saptamînii trecute (11-13 decembrie) la Muzeul taranului Român din Bucuresti, au adunat multa lume buna în jurul unui eveninemt a carui lipsa se simtea dupa 1989 în peisajul cultural românesc: o serie de productii noi ale cinematografiei ruse.
Festivalul, organizat de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti împreuna cu Fundatia Charta si Biblioteca Metropolitana Bucuresti, a fost deschis cu un film al lui Karen Shahnazarov, „Palata No.6” („Pavilionul nr.6“), cel mai nou film din program, produs în 2009. Este transpunerea unei cunoscute nuvele a lui Cehov în zilele noastre. Actiunea nu se petrece nici la sfîrsit de secol XIX, nici în Uniunea Sovietica, ci în Rusia anului 2007. Filmul a fost nominalizat la premiile Oscar pentru productii straine. Povestea este cunoscuta si nu vom insista asupra ei. Într-un sanatoriu psihiatric (fosta manastire de maici transformata în ospiciu pe vremea lui Stalin) se schimba directorul, fiindca fostul, Vasili Raghin, a ajuns pacient. Se simte desigur formatia de medic a lui Cehov, în explicatii lungi si metaforice despre patologie (un singur exemplu: schizofrenia are miros de ulei rînced si de migdale, spune la un moment dat un personaj, noul director al clinicii). Personal, mi-a atras atentia imaginea Moscovei, care pentru personajul principal, doctorul Raghin, nu mai este un ideal, din momentul în care alienarea s-a instalat.
Prezent la proiectia de gala, regizorul a povestit ca proiecta filmul de fata în urma cu 20 de ani, dar proiectul a esuat. Pentru aceasta varianta, regizorul a folosit ca figuranti multi pacienti autentici ai ospiciilor, ceea ce are ca rezultat un film la limita documentarului. Criticul de film Irina Margareta Nistor a comparat, chiar, tentatia lui Shahnazarov de a folosi actori neprofesionisti cu filmele lui Lucian Pintilie. Toti neprofesionistii graviteaza, desigur, în jurul unui actor foarte popular în Rusia, Vladimir Ilin în rolul titular, si a tînarului Aleksei Vertkov în rolul Gromov, pacientul care îl „converteste“ pe doctor.
Importante personalitati prezente la deschiderea Zilelor filmului rus, ambasadorul Federatiei ruse Aleksandr Ciurilin si ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, au vorbit despre nevoia repetarii acestor initiative, despre ideea ca si publicul rus sa aiba ocazia de a viziona, în reciprocitate, filme românesti, iar ministrul român a subliniat utilitatea unui acord de coproductie cu Rusia, dupa modelul celui pe care deja îl avem, din 2009, cu Franta.
Karen Gheorghievici Shahnazarov (n. 1952 Krasnodar) este personajul principal al acestui eveniment, care a programat sîmbata si duminica înca patru filme ale sale, doua de dupa 2000, celelalte doua din epoca Uniunii Sovietice: „Kurier“ („Mesagerul“), „Isheznuvshaia imperia“ („Imperiul disparut“), „Vsadnik po imeni smert“ („Cel care calarea era moartea“) si „Gorod Zero“ („Orasul Zero“).
(T.L.)