Mihai Stepan Cazazian

KARABAKH / Moscova semnalează o încălcare a încetării focului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armata rusă a semnalat sâmbătă o încălcare o armistiţiului care a pus capăt în noiembrie luptelor dintre Azerbaidjan şi Armenia din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, relatează AFP.

“Un caz de încălcare a armistiţiului a fost semnalat la 11 decembrie (vineri) în districtul Hadrut”, a precizat Ministerul rus al Apărării, care a desfăşurat forţe de menţinere a păcii la faţa locului, conform unui comunicat publicat sâmbătă.

Aceasta este prima astfel de încălcare anunțată de Moscova de la intrarea în vigoare la 10 noiembrie a unui acord de încetare a ostilităților, care a acordat importante câștiguri teritoriale Azerbaidjanului. Armata armeană a raportat „atacuri” din Azerbaidjan asupra a două sate, rămase sub controlul forțelor din Karabakh. Într-o declarație, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a denunțat „provocărila” armene, adăugând că au fost luate „contra-măsuri adecvate”.

Potrivit aceleiași surse, “armistiţiul este respectat în prezent”.

Un purtător de cuvânt al forţelor ruse de menţinere a păcii, citat de agenţia de presă RIA Novosti, a confirmat sâmbătă că au existat “schimburi de focuri de armă automată”. El a adăugat că le-au fost transmise apeluri “rapide” celor două părţi pentru a respecta armistiţiul.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, forţele din Nagorno-Karabakh au anunţat că trei dintre luptătorii lor au fost răniţi într-un atac al forţelor azere.

Trupe azere au atacat vineri seară combatanţi armeni şi “trei au fost răniţi în schimbul de focuri care a urmat”, a transmis Ministerul Apărării din regiune.