Mihai Stepan Cazazian

AVERTISMENT | Karabakh-ul lipsit de gaze, se află „în pragul unei catastrofe umanitare“

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia a avertizat joi 24 martie cu privire la o „catastrofă umanitară” în Nagorno Karabakh, regiune a cărei aprovizionare cu gaze, esențiale pentru încălzire, este suspendată.
În Nagorno Karabakh trăiesc între 25.000 și 120.000 de armeni. Livrările de gaze au fost suspendate acolo sâmbătă, a doua zi după finalizarea lucrărilor de reparație la o conductă de gaz din Armenia.
Erevanul acuză Azerbaidjanul că a privat în mod deliberat populația armeană din Karabakh de gaze, acuzații respinse de Ministerul de Externe din Azerbaidjan ca fiind „fără temei”.

Joi, premierul armean Nikol Pashinyan a avertizat că regiunea, care se confruntă cu temperaturi deosebit de scăzute, se află „în pragul unei catastrofe umanitare“, ceea ce arată în mod clar că politica Azerbaidjanului față de armenii din Karabakh este de a le face viața imposibilă pe propriul pământ”, a spus el la o ședință de guvern.

Potrivit purtătorului de cuvânt al autorităților din Nagorno Karabakh, Lussiné Avanessian, populația depinde de electricitate și lemne pentru încălzire, iar „grădinițele și școlile au fost nevoite să se închidă”.
„Azerbaidjanul terorizează oamenii noștri pentru a pleca din Karabakh”, a declarat ea pentru AFP. „Acest lucru este inacceptabil și inuman. Lumea trebuie să reacționeze”, a denunțat ea.

Miercuri, 23 martie Uniunea Europeană a declarat că există „o nevoie urgentă pentru a asigura o reluare imediată a livrărilor de gaze către populația locală afectată”.
.

extras din comunicatul AFP