Elena Chobanyan

“Jurnalistul secolului al XXI-lea trebuie să fie rapid..” Realizatorul TV Artak Vardanian, despre viață și televiziune.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

11

Privirea lui este tânără și naivă, în același timp șireată şi care parcă încearcă să spună: “..Câte surprize vă voi pregăti încă… Așteptați să mă maturizez, după aceea vom vorbi..”.  Este vorba despre un tânăr jurnalist, realizator armean pe nume Artak Vardanian.

– Televiziune, radio… care este universul lui Artak Vardanian?

– Televiziunea, deoarece prin imagini îți poți transmite toate emoțiile, ceea ce nu poți face prin radio. Deși, nici fără radio nu mă pot imagina.

– Dacă comparăm televiziunea cu radioul, care ar fi mai complicat?

– Televiziunea, pentru că internetul a venit pe primul plan și oamenii filmează videoclipuri, reportaje  la nivel de amator doar în scopul de a câștiga evaluări. Astăzi prin reportaje clasice nu poți satisface auditorii. De aceea problema televiziunii este mai complicată.

– Artak, cum de te-ai hotărât să devii jurnalist-realizator?

– Primul pas a fost la Radioul Public din Armenia. M-au angajat ușor, pentru că eram un copil luminos și cu voce bună. La televiziune am apărut datorită emisiunii regionale Noi suntem, care se transmitea în Armenia, Azerbaidjan și Georgia. A fost un progres mare pentru mine, deoarece ne-au trimis la specialiști buni pentru studii, cheltuind bani frumoși. Emisiunea a durat șase ani, dar noi am prezentat-o trei ani de zile. După aceea jurnalistul cunoscut, Artak Alexanian, m-a invitat la TV Națională pentru a prezenta emisiunile Reportaj special și Akanates. Era ceva fantastic pentru un copil de 18-19 ani.

– Te consideri norocos?

– Da, pentru că puținii au norocul să devină cunoscuţi în Caucaz la această vârstă. Poți să fii deștept și talentat, dar dacă nu ești la momentul și timpul potrivit, nu-ți va ieşi nimic.

– Atunci cum putem fi la momentul și timpul potrivit?

– Trebuie să fii optimist, sigur pe sine și deschis. Numai atunci îţi va străluci steaua pe cer. Dacă astăzi este rău, acesta nu înseamnă că și mâine va fi rău.

– De ce ai plecat de la Televiziunea Publică a Armeniei, încetând să prezinți emisiunea Zona Liberă? 

– Nu știu, sincer, care a fost cauza. Mi-au spus că trebuie s-o prezinte Erik Antharanian și gata!

– Dar ți-au promis să prezinți alte programe, așa-i?

– Am primit oferte de emisiuni de la T.P. din Armenia, dar am preferat să mă mut la televiziunea Armenia și, deocamdată, lucrez acolo ca jurnalist împreună cu mulți profesioniști. Și nu regret.

 – Ai studiat în Italia, nu?

– Da, aceasta a fost o peroioadă importantă în viața mea. După emisiunea Zona liberă mă gândeam ce altceva mi-a rămas să fac în Armenia: eram deja popular, am prezentat talk-show, tânăr dar, în același timp, dobândisem multă experiență de specialitate, îmi rămăsese doar să avansez. De aceea am decis să mă recalific și să înțeleg ce dorește piața internațională. În momentul de față sunt, de asemenea, corespondent al unei emisiuni europene, Megapolis, care este transmisă în 25 țări și, cred că, este o bună cale spre arena internațională. Și, dacă în curând voi apărea pe ecrane, spectatorul va vedea un alt Artak.

– Care este secretul longevității a emisiunii?

– Conținutul.

– Chiar dacă este vorba despre presa galbenă?

– Cine a spus că presa galbenă trebuie să lipsită de conținut ?!

– Dezamăgiri pe calea creării..?

– Multe! O dată pe săptămână, dar avantajul meu este, că sunt în stare să scap de aceste impulsuri, aprinderi, gânduri negative în momentul potrivit.

 – ...Ca să te ferești de conflicte?

– Exact.

 – Unii spun, că nu există formule de succes. Totuși, tu ce părere ai?

-Cel care vorbește mereu de succes, succesul fuge de lângă el. Trebuie pur și simplu să trăiești deschis și vesel.

 – Câte articole și reportaje ai pregătit până în ziua de azi?

– Articolele nu sunt multe, dar numărul reportajelor nu-l mai țin minte.

–  … Pentru că sunt atât de multe, încât nu le poți număra, mai ales, că faci reportaje de la 16 ani? Ai de gând să scrii cărți?

– Da, dar la o vârstă mai matură. O voi numi Amintirile mele. Mă imaginezi un moș de 70 de ani, care stă în camera sa și scrie Dumnezeu știe ce.. (zâmbește) ? Îmi plac astfel de moși. Să dea Domnul ca să-mi trăiesc viața în așa fel, încât într-o zi să-mi pot transmite toată experiența celorlalți.

– Cum trebuie să fie jurnalismul secolului al XXIlea?

– Să transmită informații corecte, verificate, iar vorba jurnalistului să fie solidă, competentă și directă. Nu există altă opțiune, pentru că secolul al XXI-lea este un secol de rapiditate acerbă, iar jurnalismul, la rândul său, trebuie să facă pași egali cu timpul.

 

– Vei avea emisiuni noi?

– Niciodată nu mi-am imaginat ce fel de emisiuni vreau să realizez și poate de aceea apar întâmplător acolo, unde mi-am dorit să fiu. Visul meu a fost să prezint talk-show, am prezentat, iar astăzi sunt deschis la orice propunere.

– Aștepți să ți se ofere emisiuni și nu să încerci să le realizezi de unul singur..?!

– Când ți se oferă, le realizezi cu plăcere decât atunci când planifici să le faci.

–  Acesta pentru că te simți mai apreciat și dorit?

– Da.

 – Cum va fi Artak Vardanian după șase ani?  

– Nu-mi pot imagina. Când mă uit la lucrările făcute până acum, observ experiența, cunoștințele și progresul dobândit. Doresc ca după ani buni să nu-mi fie de rușine de calea trecută.

– Îți mulțumesc pentru discuția sinceră.

– Și eu îți mulțumesc. Mi-a făcut plăcere să discut. Apropo, am avut cândva o prietenă româncă, Anda. Ne semănam foarte mult la caracter: amândoi eram comunicativi, deschiși și șmecheri..

– Sper ca și ea își amintește de tine…

Elena Ciobanyan

 

  • Artak Vardanian s-a născut la 22 septembrie, 1989 la Erevan. În 2006 a intrat la Facultatea de jurnalistică a Universității de stat Kh. Abovian. În 2007 a prezentat programul regional Noi suntem (Menk enk) la Televiziunea Publică din Armenia, apoi a devenit unul din principalii jurnaliști-reporteri al programului Reportaj special. În 2009 a obținut programul de autor Martorul (Akanatesy). Iar în 2011 a fost șeful Comitetului de presă al Concursului Internațional de muzică Eurovizion Junior. A primit diverse premii internaționale. A studiat la organizația Internews, la Julia Muchik, care în 2007 a fost considerată cel mai bun jurnalist din Rusia. Între 2011-2012 a prezentat emisiunea Zona Liberă (Azat Goti) la Televiziunea Publică din Armenia, iar acum pregătește reportaje la Televiziunea Armenia.

0 Responses to “Jurnalistul secolului al XXI-lea trebuie să fie rapid..” Realizatorul TV Artak Vardanian, despre viață și televiziune.

  1. Mihai A. November 23, 2013 at 7:30 pm

    Se cam lauda