Mihai Stepan Cazazian

Județul Cluj s-a înfrățit cu Provincia Armavir din Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

 

 

 

 

 

Vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, domnii Vakar Istvan și Marius Mînzat, au primit vineri, 30 iunie 2017, vizita unei delegații oficiale a Provinciei Armavir din Armenia, condusă de către domnul Guvernator Ashot Ghahramanyan. Desfășurată la sediul forului administrativ județean, întâlnirea a fost prilejuită de semnarea Înțelegerii de Cooperare dintre județul Cluj și provincia Armavir. 

Obiectivele principale ale acestui acord bilateral semnat în prezența Ambasadorului Armeniei la București, domnul Hamlet Gasparian, a președintelui Uniunii Armenilor din România, domnul Varujan Vosganian, a reprezentanților Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca precum și a altor reprezentanți ai instituțiilor culturale și membri ai comunității armene din județ și din țară vizează derularea de colaborări reciproc-avantajoase în domeniile cultural, economic, educațional, social, sportiv şi turistic. De asemenea, se are în vedere și aplicarea unor forme de cooperare extinse între instituțiile publice, ONG-urile și asociațiile antreprenoriale din cele două regiuni partenere.

 

„Mă bucură faptul că am reușit oficializarea relației de colaborare dintre Cluj și Armavir. Această înfrățire nu este deloc întâmplătoare dacă avem în vedere îndelungata viețuire a comunității armene în acest areal, lunga sa istorie în Armenopolis-Gherla și multitudinea de valori cu care armenii au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural și spiritual românesc”, a declarat vicepreședintele Vakar Istvan, moderator al întâlnirii de la sediul Consiliului Județean și inițiator al înfrățirii cu provincia Armavir. 
În cadrul întâlnirii, reprezentanții celor două părți au prezentat, alternativ, profilul economic și investițional al regiunilor de proveniență. În acest context, au fost subliniate atât specificul fiecărei zone, împreună cu atuurile acesteia și s-a încercat identificarea punctelor comune menite să constituie baza viitoarelor proiecte de cooperare bilaterală. 

În acest sens, alături de colaborarea în plan cultural care se prefigurează deja, părții române i-au fost prezentate o serie de inițiative și experiențe ale Provinciei Armavir și ale Armeniei care ar putea fi preluate. Pornind de la performanțele obținute în domeniu, printre primele sectoare în care s-ar putea transfera expertiza deținută de Armavir se află acela al pisciculturii, cunoscut fiind faptul că, în pofida unor resurse extrem de limitate de apă, această regiune a reușit să dezvolte piscicultura, devenind un însemnat exportator de pește. În același timp, producția de legume, cea de caise, de struguri, vinuri și distilate din vin reprezintă domenii în care Armenia și Provincia Armavir au reușit să performeze. În plan educațional, un interes aparte a trezit atenția acordată de Armenia studierii șahului în mod generalizat, încă din clasa a II-a, acesta contribuind esențial la dezvoltarea intelectuală a tinerilor. Reprezentanții provinciei Armavir și-au exprimat cu această ocazie disponibilitatea de a pune la dispoziția părții române experții de care dispune în domeniul sportului minții, în cazul în care se va dori derularea de colaborări în acest sens.
„Am convingerea fermă că Înțelegerea semnată astăzi va produce, în viitor, efecte pozitive pentru ambele părți și va facilita transmiterea de bune practici și idei de afaceri. Armavir este o Provincie aflată în plină expansiune, cu o industrie puternică și cu un sector agricol extrem de bine dezvoltat. Profilul economic al celor două regiuni partenere are multe puncte comune, motiv pentru care viitoarele proiecte bilaterale au toate șansele să se concretizeze”, a declarat domnul Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Aflată într-o primă vizită în județul Cluj, delegației armene i-a fost pregătit un program de vizite al cărui scop este acela de a descoperi cât mai multe din atracțiile zonei. Acesta cuprinde vizitarea centrului istoric al municipiului Cluj-Napoca și a unor obiective reprezentative precum Salina Turda, Catedrala Armeano-Catolică din Gherla, Mănăstirea de la Nicula, stufărișurile de la Sic, etc. Totodată, în program au fost incluse și întâlniri cu reprezentanții Uniunii Armenilor din județul Cluj și ai Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca. De asemenea, membrii delegației armene au programate întâlniri cu conducerea Primăriei municipiului Gherla, context în care oficialii armeni vor asista sâmbătă, la slujba religioasă oficiată la Catedrala armenească din localitate cu prilejul sărbătoririi Sfântului Grigore Luminătorul, cunoscut drept Apostolul Armeniei.

Biroul de presă
30 iunie 2017

https://www.facebook.com/pg/cjcluj/photos/?tab=album&album_id=1346119475501664