Redactor

JAZZ NIGHT OUT Tigran – Shadow Theater în concert la Sala Radio!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

tigran-30

Petru prima oară în România, celebrii pianişti  Tigran Hamasyan și Vijay Iyer  au concertat în data de 17 octombrie  la Sala Radio din Bucureşti. Astfel, amatorii de jazz au avut oportunitatea să se delecteze cu un concert din seria de evenimente Jazz Night Out, organizate de Twin Arts.

Tigran Hamasyan este un pianist născut în Armenia, stabilit în prezent la Los Angeles. Încă de la vârsta de 13 ani a fost prezent la festivalurile europene de jazz, reuşind să impresioneze de fiecare dată prin originalitatea creaţiilor sale. Astfel nici premiile nu au întarziat să apară, Thelonious Monk Institute of Jazz oferindu-i locul 1 în 2006.

Compoziţiile lui au puternice influenţe din muzica tradiţională armeană dar şi din rock sau din muzica clasică. A avut colaborări cu muzicieni renumiţi precum Lars Danielsson, Trilok Gurtu, Serj Tankian (System Of A Down).

În concertul de la Bucureşti artistul armean a cântat piese de pe noul său album,“Shadow Theater”, alături de Areni Agbabian la voce, Charles Altura la chitara,Sam Minaie la bas şi Arthur Hnatek la tobe. Concertul Twin Arts a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Armeniei la Bucuresti.  Iată interviul pe care l-a oferit pentru HotNews.ro, înainte de a concerta la București

Tigran-Hamasyan - Copy

 

Pianistul Tigran Hamasyan: Abia astept sa descopar Romania si sa ma intalnesc cu oamenii de acolo!

 

Care au fost provocarile cu care te-ai confruntat in timpul inregistrarilor pentru noul tau album Shadow Theater? 


T.H.: A fost o calatorie grozava lucrul la acest album. De altfel, este primul album a carui inregistrare am abordat-o ca a unui disc rock/pop, ma refer la faptul ca am petrecut mult timp in studio de data asta, spre deosebire de albumul “Red Hail” pe care l-am tras in trei zile.

Acum, focusul meu a fost sa lansez un produs care sa aiba nu doar profunzime muzicala ci si sonica. Am explorat mai mult universul unui album care nu are neaparat un sound jazz, pe care sunt cativa invitati si pe care m-am jucat cu diferite efecte. Cam astea au fost provocarile, asa cum le-am perceput eu.

Simti vreo diferenta intre a concerta in Statele Unite si a concerta in Europa? Unde te simti mai confortabil? 

T.H.: Cred ca diferenta o face mai degraba receptivitatea publicului si nu geografia. De asemeni, atmosfera si energia muzicienilor si a oamenilor din sala pot face concertul unul special, sau mai putin reusit. Uneori se intampla ca publicul sa fie extrem de fericit desi eu simt ca nu a fost un concert prea grozav, alteori dimpotriva, eu sa fiu convins ca am cantat ceva foarte profund dar cei prezenti sa nu fie de aceeasi parere.

Este ceva ce ai fi vrut sa experimentezi pe acest album dar nu ai reusit? 

T.H.: Da, as fi vrut sa am de doua ori mai mult timp la dispozitie pentru inregistrari.

Stiu ca asculti si trupe de metal, in afara de Meshuggah care stiu ca iti plac mult, cu ce trupa de metal ai vrea sa inregistrezi la un moment dat?

T.H.: Mi-ar placea sa fac asta cu Tool.

Care este cea mai utila lectie de music business pe care ai invatat-o in Statele Unite? 

T.H.:Sa progresez din punct de vedere muzical si sa-mi fac mereu noi cunostinte.

Ce amintiri ai despre prima ta aparitie pe scena? 

T.H.: Nu-mi amintesc prea bine care a fost prima, dar stiu ca primul meu show mare a fost la Yerevan Jazz festival in 1998, la Filarmonica. 

Vei canta in Bucuresti in aceeasi seara cu pianistul Vijay Iyer. Esti familiarizat cu muzica sa, ce parere ai despre el?

T.H.: Vijay Iyer este unul dintre pianistii mei preferati din acest moment si-i iubesc muzica! 

Cum s-a intamplat sa inregistrezi cu Serj Tankian (System of a Down)? 

T.H.:Serj m-a sunat sa lucram la un album de jazz experimental si am decis sa particip la cateva piese.

Ai un mesaj pentru publicul din Romania care va fi prezent la Sala Radio pe 17 Octombrie? 

T.H.:Abia astept sa descopar Romania si sa ma intalnesc cu oamenii de acolo!