Mihai Stepan Cazazian

JAZZ | Macha Gharibian Trio în concert la București și Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Jazz Fan Rising este o asociație de iubitori de jazz care doresc să își vadă toți idolii cântând în România. Anul acesta, primul invitat este  Macha Gharibian, alături de trio-ul său cu care a fost desemnată Revelație la “Victoires de la Musique” în 2020.

În prezentarea de pe pagina Radio România Cultural scrie că Macha este ”Pianistă cu o tușă sofisticată, formată inițial la școala clasică, cântăreață, compozitoare, aranjoare, trăind experiența jazz-ului la New York, Macha Gharibian își creează universul, amestecat cu amprentele multiplelor sale culturi. Armeancă și evreică după strămoși, pariziană după suflet, newyorkeză prin adopție, ea și-a făurit un stil personal urban, crossover și modern. Cu ultimul său album Joy Ascension, ea prezintă manifestul unei femei libere și al unui artist al timpului ei. Iar atunci când pianista cu un stil atmosferic se estompează în spatele cântăreței, vocea ei vulcanică o aduce în rândul acelor vocaliste “atinse de înger”, acel club foarte select care merge de la Nina Simone la Jeanne Lee sau la Melissa Laveaux.”

Rezonanțele armenești ale numelui său v-au dus poate cu gândul la o versiune feminină a lui Tigran Hamassyan… Ei bine, nu, parcursurile artistice ale celor doi, sunt atât de diferite!

Piesele sale sunt pline de farmec, bogate în mici detalii care încântă auditorul, iar vocea ei învăluitoare vine pe deasupra. Numele său sună ca o invitație la călătorie. Ne duce cu gândul la rădăcinele sale armenești și la bunica sa pe linie paternă. Este și numele tatălui ei, Dan Gharibian, chitarist și vocalist, creatorul Bratsch (grup cu influențe din jazz manouche și kletzmer), alături de care a mai urcat pe scenă din când în când.

“Macha Gharibian îmbină de mult genurile muzicale cu un rafinament divin, ocolind masa greoaie a clișeelor ​​jazz-n-world. Educația ei în pianul clasic și studiile alături de Ravi Coltrane, Craig Taborn, Jason Moran și Andy Milne au ajutat-o ​​să creeze un jazz foarte original, nomad, care vine atât în ​​arome vocale, cât și instrumentale.” Marc Zisman/Qobuz

Veniți să o descoperiți pe 𝟐𝟏 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̗𝐭𝐢 ( Institutul Francez, Sala Elvira Popescu ) și pe 𝟐𝟐 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 ( Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”)

materiale preluate de pe

https://www.facebook.com/JazzFanRising

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *