Redactor

Jazz armenesc la Salină

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Pentru a descrie  evenimentul muzical ce a avut  loc  la  Tg-Ocna   folosesc    ca  titlu genericul  afisului  tiparit  in  acest  scop la Bacau  sub  directa  indrumare  a  familiei Agop; de fapt ei au fost cu organizarea,iar eu cu munca de teren.

Totul a inceput cu o informatie :” – Salina are o  acustica   foarte  buna”; informatie pe care am primit-o de la cameramanul Traian Popescu alaturi de care filmam niste cadre pentru  reportajul despre Biserica Armeana din Tg-Ocna,la sfarsitul anului trecut.

Dupa succesul deosebit pe care l-a avut  concertul      de     colinde   sustinut   de  pianistul  Harry  Tavitian   in   Decembrie  anul trecut la    Ateneul  “Mihail Jora” din  Bacau ne-am propus ca filiala Bacau a U.A.R  sa  incerce  iar  sa  organizeze  o  asemenea  manifestare  artistica  si la Salina  Tg-Ocna. Si o idee simpla s-a transformat intr-un telefon:   “de  ce   sa nu fim noi armenii  primii   care  sa   organizeze   un   concert,   bineinteles,  cu  un muzician  armean in Salina”.

Fiind  pe  un   teren     neexplorat     pana acum    lucrurile  s-au  miscat  mai  greu  la inceput, dar ne-am  bucurat  de sustinerea deosebita  a  conducerii    Salinei  Tg-Ocna   care  a  inteles  ca  reusita  deplina  a unei asemenea   manifestari  le  va  oferi  noi oportunitati.

Si uite asa,cu  toate  pregatirile   puse  la punct am ajuns in ziua concertului  de  pe  9 Iulie cu alte emotii : cine va veni dupa toata reclama  pe  care o facusem  mai  bine de o saptamana?

In final am asistat la un concert la care au   fost  prezente  mai bine de 300 de persoane,   mare parte necunoscatoare  a muzicii lui  Harry Tavitian, dar  dornice  de a vedea un  spectacol  si o muzica  deosebita  si de a mai scapa de feţele  blonde pe care le vad in fiecare zi la televizor. Scena  a   fost   amplasata   foarte frumos, avand ca fundal peretele de sare alcatuit din straturi alternante de alb si cenusiu. Un  reflector  bine pozitionat   a  scos    tot     timpul  in evidenta   efortul    artistului de a-ti  transmite   sentimentele   continute de  melodiile  interpretate. Prezenta    domnului    deputat  Varujan    Pambuccian,   care a  conturat la inceputul   concertului  personalitatea  pianistului    Harry   Tavitian,   a    dat  o nota aparte   acestei  manifestari  artistice.

De asemenea au fost prezenti printre alte notabilitati ale orasului si d-na primar Floarea  Ivanof  si d-nul viceprimar Nuţu Costache.

Desi in Salina temperatura  este  constantă, în jur de11°C,dupa primele melodii atmosfera  s-a  incalzit.

Pianistul Harry Tavitian a dat frau liber talentului sau artistic, iar spectatorii nefamiliarizati  pana  atunci  cu  muzica  lui ,si-au  dat  imediat  seama pe cine asculta ,raspunzand  cu ropote de aplauze.

Am avut un moment de luciditate  si intocmai  ca la  concertul de la Bacau, m-am smuls  din vraja  melodiilor  sale si priveam cu cate un ochi in stanga si in dreapta sa vad ce face auditoriul. Spectatorii erau asa de absorbiti de eveniment,incat nici nu iti dadeai  seama  ca  respiră. Din cand in cand vedeai pe cineva dintr-o pereche dand afirmativ din cap dar neluandu-si privirea de la scena.

Foarte  frumos  a  fost  faptul ca pianistul Harry Tavitian  inainte de a canta si-a prezentat  fiecare  melodie ceea ce a prins la public. De asemenea ca un bun crestin Harry Tavitian  a amintit  asistentei ca armenii il sarbatoresc  chiar  in ziua in care s-a desfasurat  concertul, pe Sfantul Grigore Luminatorul,cel care i-a crestinat pe armeni ,iar Armenia a devenit in anul 301 primul stat cu religie creştină oficiala. Toate melodiile interpretate de artist au fost  la o intensitate maxima,iar spectatorii au raspuns imediat cu ropote de aplauze. Spectacolul a avut un succes total si aceasta  o aratau aplauzele,uralele  si  bisurile  de la final cu greu oprite de artist in cateva randuri.

Spectatorii  au  fost realmente incantati de concert ,iar artistul si-a castigat  foarte multi  fani la Tg-Ocna si imprejurimi.

Au venit spectatori de la Bacau,Onesti,Comanesti ,Barlad si Galati (armenii din Galati care sunt nelipsiti de la toate manifestările tinute la Tg-Ocna). La iesire din Salina a urmat o sesiune de autografe,care a tinut destul de mult, spectatorii   demonstrand   prin  acest  mod ca  au  fost  cuceriti   pentru  totdeauna  de muzica   artistului  Harry Tavitian.O  nota  aparte  se cuvine  doamnei  Geta Agop, care la un stand  amenajat  langa  scena de concert,a  prezentat  marturii despre genocidul  armean,publicatii  armenesti si nu  in ultimul rand costume armenesti.

Pe  aceasta  cale tinem sa multumim conducerii U.A.R care a avut incredere in noi si  ne-a acordat   tot  sprijinul moral  si material  pentru organizarea  acestei manifestări   ce  a  contribuit  la o  mai   buna apreciere  a  armenilor din zona.

Scriu aceste randuri la o saptamana de la desfasurarea  evenimentului  muzical  si ecourile  inca se mai  propaga impartindu-se in doua feluri :

1).-Nu-mi  inchipuiam  ca pot sa ascult o asemenea  muzica !

-Nici nu imi pot da seama cand au trecut cele doua ore!

-Demult nu am mai simtit o asemenea bucurie la un spectacol

2).-Ce rau imi pare ca nu am putut veni!

-Am auzit ca a fost nemaipomenit!

Concluzia  acestor  afirmatii  denota  un singur  lucru :” Un spectacol excelent”

Si  daca  maestrul Harry Tavitian s-a ales cu  aplauzele, admiratia  si  recunoastinta  celor prezenti , eu ca membru al comunitatii locale  m-am ales cu multe imbratisari si multumirea ca armenii, desi putini la numar, pot  contribui la îmbogăţirea mediului artistic  local si nu numai.

    Paul  Mocanu

         Tg-Ocna

 

 

2 Responses to Jazz armenesc la Salină

  1. Harry Tavitian September 10, 2011 at 9:50 pm

    Video de la concertul de la salina: http://www.youtube.com/watch?v=TzeJAPU-W60
    Un film de Bogdan Tintaru

  2. Pingback: Rezonante armenesti in jazz, de la Salina Targu Ocna la Filarmonica Pitesti « Harry Tavitian’s Blog