Mihai Stepan Cazazian

IVAN AIVAZOVSKY / Monedă comemorativă cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la nasterea pictorului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la nasterea pictorului Ivan Aivazovsky, Banca Centrala a Armeniei a emis luni, 16 ianuarie 2017, o moneda comemorativa din aur in valoare de 10.000 de drami.
Renumitul pictor s-a nascut in anul 1817 intr-o familie de armeni care locuiau in orasul Feodosia din Crimeea. In registrul Parohiei Bisericii armene Surp Sarkis din Feodosia, copilul a fost inregistrat cu numele Hovhannes, ca fiu al lui Gevorg si Ripsime Aivazian. In timpul studiilor sale la Academia de Arte din Sankt Petersburg, viitorul pictor era cunoscut in limba rusa ca Ivan Gaivazovsky. A devenit cunoscut ca Ivan Aivazovsky in jurul anului 1840 in timp ce se afla in Italia.
In octombrie 1837 si-a incheiat studiile cu 2 ani mai devreme decat prevazuse si a absolvit cu medalie de aur Academia de Arte din Sankt Petersburg.
In 1840 a fost trimis de Academie sa isi continue studiile in Europa. Prima oprire din traseul sau european a fost la Venetia unde a vizitat si insula San Lazzaro – sediul unei cunoscute congregatii catolice armene. Acolo s-a intalnit si cu fratele sau mai mare Gabriel si cu scriitorul rus Nikolai Gogol. Dupa Venetia, pictorul a vizitat Florenta, Amalfi si Sorento. A ramas in Italia intre anii 1840-1842, muzeele italiene devenind a doua Academie pentru el. Dupa plecarea din Italia, a vizitat Elvetia, Germania, Olanda si Marea Britanie. In Franta a primit o medalie de aur din partea Academiei Regale de Pictura si Sculptura. La o expozitie internationala la Muzeul Luvru, Aivazovsky a fost singurul reprezentant din Rusia. S-a intors in Rusia in anul 1844 dupa o absenta de 4 ani. Indata dupa intoarcerea sa, Aivazovsky a fost numit profesor la Academia de Arte din Sankt Petersburg si pictorul oficial al Marinei Ruse. In anul 1845 a vizitat capitala Imperiului Otoman – Constantinopol si insulele grecesti Patmos si Rhodos. Dupa aceasta calatorie pictorul Aivazovsky s-a stabilit in orasul natal Feodosia si a dus o viata foarte retrasa, pastrand doar un cerc restrans de prieteni. In 1848 s-a casatorit cu Julia Graves cu care a avut 4 fete. Dupa divortul de prima sotie, care a survenit in 1877, cei 2 fiind deja separati din 1860, Aivazovsky s-a recasatorit in 1882 cu Anna Burnazian, o vaduva armeanca mai tanara ca el cu 40 de ani. Aivazovsky a spus ca prin casatoria cu Anna a devenit mai apropiat de natia sa, referindu-se bineinteles la poporul armean. A fost profund afectat de masacrele hamidiene care s-au comis intre anii 1894-1896 in regiunile locuite de armeni in Imperiul Otoman, regiuni cunoscute ca Armenia istorica. In aceasta perioada a desfasurat o sustinuta activitate de binefacere, ajutand multi refugiati armeni care se salvasera de la moarte sa se stabileasca in Crimeea. 
S-a stins din viata pe 19 aprilie 1900 in Feodosia. Pe mormantul sau din marmura alba este gravata in limba armeana clasica o inscriptie din Movses Khorenatsi care se traduce in romana astfel: “S-a nascut muritor, dar a lasat o mostenire nemuritoare”.

Aivazovsky este considerat maestrul peisajelor marine. De-a lungul carierei sale de peste sase decenii, Aivazovsky a creat aproape 6000 de tablouri, dintre care numeroase se afla in muzeele cele mai renumite din lume. Galeria Nationala de Arta a Armeniei poseda peste 30 de tablouri create de Aivazovsky. In timpul carierei sale artistice, pictorul a organizat 55 de expozitii personale in Rusia, marile capitale europene si in Statele Unite.

Rafaela CAZAZIAN