Simona Paula Dobrescu

ITALIA | Sărbătoarea SAN BIAGIO, Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La catolici în data de 3 februarie 2022 se sărbătorește San Biagio, Sfântul Ierarh Vlasie , Episcopul Sevastiei, amintit de calendarul ortodox pe 11 februarie.

Este Sfântul protector a peste 122 de orașe în Italia, printre care și Ruvo di Puglia situat la circa 40 de km de Bari, capitala  aceleași regiuni.

Tot ceea ce se cunoaște despre viața Episcopului provine de la tradiția orală sau de la vreo culegere agiografică. Amintim pe cea a lui Camillo Tutini din 1632 și a unui text străvechi referitor la sfinții armeni.

Amintim numai sfârșitul mucenicului Sfântului Vlasie arhiereul lui Hristos, căruia i-a fost tăiat cinstitul cap fiind îngropat în afara zidurilor cetății Sebastia, în timpul domniei împăratului Liciniu.

În anul 732 o parte din osemintele sale au fost puse într-o urnă de marmură și îmbarcate  pe o navă pentru a fi duse la Roma. Din cauza unei furtuni pe mare călătoria s-a întrerupt la Maratea în sudul Italiei, unde credincioșii locului le-au depus  în Bazilica existentă în acel loc.

În 1629 capela Bazilicii din Maratea a fost pusă sub tutela regelui Filip al IV-lea de Habsburg.

Sfântul vindeca bolile gâtului, protejează munca la câmp și pe cei se ocupă de pieptănarea lânei animalelor .

Tot legenda povestește că lângă capela în care se găsesc o parte din moaștele Sfântului, în timpul unui asediu din secolul al XIX-lea ,o ghiulea lansată de francezi nu a explodat. Pe suprafață ei se puteau  observa urmele degetelor mâinii drepte a Sfântului.

La Ruvo di Puglia este patronul orașului  din 1500. În splendida catedrală se poate vedea statuia din lemn a Sfântului Biagio din anul 1500 care în ziua sărbătorii este dusă pe umerii credincioșilor străbătând străzile orașului.

Simona Paula Dobrescu