Simona Paula Dobrescu

ITALIA | SACRED MOUNT. Imagini sonore ale unui călător

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Giovannangelo De Gennaro este un muzician italian originar din Puglia, Molfetta, localitate maritimă situată la circa 30 de km de Bari. Cântă cu multă pasiune la vielă, un instrument cu coarde care are origine medievală, utilizat în muzica sacră și profană, îndrăgit mult și de trubadurii de odinioară. A studiat în delung muzica medievală italiană și spaniolă și a parcurs căile credinței pe jos că un simplu pelerin, în căutarea liniștei sufletești și a izvoarelor de inspirație artistică.

Artistul pugliez a terminat de curând proiectul muzical intitulat “Sacred Mount”, dedicat multor locuri marcate de o spiritualitate arhaică. Este vorba de un parcurs făcut din muzică și cuvinte în care folosește mai ales instrumentele clasice cum ar fi: violoncelul, chitara și pianul dar și altele mai puțin cunoscute și utilizate pe aceste meleaguri: vielă, dudukul și oud. Muzica părintelui Komitas Vardapet, Georges Ivanovic Gurdjieff-de Hartmann și a Sfântului Taumaturg Nectarie din Egina, imprimă ritmul acestei “călătorii” imaginare întreprinsă de Giovannangelo De Gennaro împreună cu ansamblul Calixtinus.

Punctul de plecare al itinerariului muzical este Puglia, regiune cu o extraordinară deschidere la Marea Adriatică și Munții sacri di zona garganică (pe harta geografică tocul cizmei). Sunetele muzicale străbat întreaga regiune pănă la Otranto, unde pur și simplu se termină Italia și se intră în apele Mării Ionice . Călătoria  muzicală continuă spre Grecia iar Marea Egee dezvăluie prezența insulelor : Corfu, Cefalonia și Itaca. Pelerinajul muzical merge mai departe, ajunge la Muntele Athos și la urmă traversează Bosforul spre Asia  Mică, unde țintă finală este Muntele Ararat, “orfan” de Patria mamă, Armenia. Se evocă frumusețea peisajului: cerul, vulturii și  fluviile, cât și existența căilor comerciale ale negustorilor armeni dintr-un trecut îndepărtat; în timp ce într-un cântec melodic, intitulat Hov Arek, un tânăr armean imploră munții să trimită o adiere de vânt, pentru a-l ajuta să suporte mai ușor munca la câmp.

Simona Paula Dobrescu