Mihai Stepan Cazazian

ITALIA / Recunoașterea Genocidul armean, aprobată, oficial, de Camera Deputaților

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Camera Deputaților din Italia a aprobat moțiunea bipartită care angajează guvernul să „recunoască în mod oficial Genocidul armean și să-i dea o importanță internațională.“

Propunerea a fost aprobată cu 382 voturi/pentru și 43 de abțineri (deputații Forza Italia) și nici un vot împotrivă. După vot, toți deputații s-au ridicat să aplaude.

Această decizie a iritat Turcia. Partidul AKP al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan “a condamnat cu fermitate propunerea propusă de Parlamentul italian privind evenimentele din 1915”.

Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), a declarat presei că Italia a fost înșelată de către diaspora armeană, care nu vrea relații normale între Turcia și Armenia.

Luni, Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara l-a convocat pe ambasadorul italian Massimo Gaiani căruia i-a solicitat clarificări și, totodată,  și-a exprimat “nemulțumirea” față de decizia Italiei. Protestul diplomatic este o practică obișnuită a guvernului turc, care nu recunoaște Genocidul armean din timpul Primului Război Mondial.