Mihai Stepan Cazazian

ITALIA | Prof. dr.Victor Pambuccian a primit Medalia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Federico Commandino a Universității din Urbino ”Carlo Bo”

Prof. Victor Pambuccian de la Arizona State University a primit Medalia Federico Commandino, din partea Universității din Urbino ”Carlo Bo” ,,pentru contribuțiile sale la înțelegerea fundamentelor geometriei, prin care a evidențiat rezultate noi și importante, transformând adesea căi neexplorate în temeiuri fertile pentru cercetare.”

Medalia Commandino este un premiu recunoscut, acordat matematicienilor, filosofilor, istoricilor științei de către Centrul Interuniversitar de Cercetare în Filozofia  și Fundamentele Fizicii și de Centrul Interdepartamental de Studii Urbino și Știința Perspectivei al Universității ”Carlo Bo” din Urbino. Medalia a fost acordată pentru prima dată în 2014 lui Reviel Netz din Israel și de atunci, este decernată anual unor savanți de renume internațional.

Festivitatea a avut loc pe 11 mai la Aula Magna a Rectoratului – Palatul Bonaventura din Urbino, medalia fiind înmânată de rectorul Universității, Prof. Giorgio Calcagnini.

Prof. Victor Pambuccian a prezentat cu acest prilej expunerea cu tema  „La ce folosește geometria în timpuri grele?”

Cu același prilej a mai fost acordată Medalia ”Guidobaldo dal Monte” prof. Vincenzo De Risi (Laboratoire SPHère, Université de Paris – CNRS).

Victor Pambuccian a absolvit Universitatea din București, Facultatea de Matematică (1978-1982). Master în științe matematice, iunie 1982. A luat doctoratul în 1993 la Universitatea din Michigan, cu o teză axată pe axiomatica geometriei euclidiene, sub îndrumarea lui Andreas Blass. Este profesor la Universitatea de Stat din Arizona din 1994.

Din  2011 este membru ( din Diaspora) al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Republicii Armenia.

Un autor prolific, Victor Pambuccian a publicat 120 de articole în  reviste de specialitate. Este membru în comitetul editorial al revistelor Journal of Applied Logic (Elsevier, Amsterdam), Logic Journal of IGPL (Oxford) și Beitr¨age zur Algebra und Geometrie (Springer). A fost invitat la conferințe internaționale unde a prezentat referate pe teme de specialitate.

De asemenea, a tradus poezie din română, germană și franceză în engleză și a editat și tradus o antologie bilingvă de poezie românească de avangardă în 2018. În 2015, la împlinirea unui secol de la naşterea tatălui său, a publicat la editura „Ararat” din Bucureşti volumul „File din viaţa lui Krikor Pambuccian”.