Giuseppe Munarini

ITALIA / Primele jurăminte temporare și Hirotonire la „SAN LAZZARO” a armenilor din Veneția

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 26 februarie, trei novici de pe insula „San Lazzaro” din Veneția – frații Goryun Jenanian, Mashdots Ohanian și Hovhanness Manoukian – și-au făcut primele jurăminte temporare în cadrul Sfintei Liturghii, înaintea Arhiepiscopului Levon Zekiyan, delegat pontifical pentru congregația mechitaristă.

În timpul celebrării, la momentul profesiei, au fost cântate troparele „Sharakan” care alcătuiesc Canonul. Foarte emoționante au fost litaniile. La fiecare invocație, călugării care și-au făcut jurămintele, pronunțau răspunsul: „Renunțăm”, care amintește și de un moment al Sfântului Botez.

Toate acestea au avut loc într-o atmosferă care amintește de acțiunea mântuitoare a Mântuitorului față de poporul său și Biserica sa.

După citirea unui pasaj din scrisoarea către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel, a fost vestită Sfânta Evanghelie a Sfântului Matei (19,27-30) în care Sfântul Petru, în numele celorlalți Apostoli, l-a întrebat pe Isus ce ar fi obținut „lăsând totul pentru a-L urma”. Mântuitorul răspunde clar că vor fi așezați pe 12 tronuri pentru a judeca cele 12 seminții ale lui Israel. Și, în cele din urmă, o altă promisiune cu privire la viața cea de veci: „Oricine a părăsit case, sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau copii, sau câmpuri pentru numele meu, va primi o sută de ori și va moșteni viața veșnică. Dar mulţi dintâi, vor fi în urmă; şi din urmă, întâi”.

Duminică, 28 februarie 2021, Arhiepiscopul Levon Zekiyan a prezidat ceremonia de hirotonire întru diacon a fratelui Goryun Jenanian și întru subdiacon a fratelui Arakel Kalantarian în timpul Divinei Liturghii la „Mănăstirea Mamă” din San Lazzaro a armenilor din Veneția.

Îmi amintesc că obștea armeană de la Veneția, la fel ca multe comunități ale acestui rit, atât catolice cât și apostolice, sărbătorește Paștele anul acesta pe 4 aprilie. Duminica trecută, prin urmare, a fost cea de-a treia duminică a Postului Mare, în care Liturghia se roagă pentru a ne putea reîntoarce la Tatăl care ne caută cu dragoste ca oile pierdute și care iartă păcatele, așa cum subliniază și imnul lui Nerses Shnorali al principilor Pahlavunì, fiul lui Apirat.

Sfinția Sa Levon Zekiyan a afirmat că: „Este o zi cu adevărat memorabilă… Știm că diaconatul a fost stabilit de apostoli și, prin urmare, nu este un grad instituit de Hristos”. „De ce au stabilit-o apostolii? Cartea Faptelor explică foarte bine acest lucru: pentru a sluji Cuvântul și a nu se angaja în servicii materiale”.

Aceasta a fost – a spus arhiepiscopul – marea prudență și înțelepciune a Apostolilor. „Apostolii au considerat că este datoria lor specială de a sluji Cuvântul … Trebuie să faceți de toate pentru a sluji Cuvântul”.

Sfinția Sa a evocat exemplul Sfântului Protomartir și Arhidiacon Ștefan, care simbolizează diaconatul. Apoi, adresându-se fraților Goryun și Arakel, a spus: „Cu cât rangul vostru va fi mai înalt, cu atât responsabilitățile voastre vor fi mai mari”.

Arhiepiscopul și-a încheiat predica exprimând speranța că viața diaconului și a subdiaconului să fie ca „o ploaie de trandafiri și ca harul lui Dumnezeu să nu-i ocolească niciodată nici pe ei, nici pe cei cu care vor intra în contact”. Apoi, Mons. Zekiyan s-a rugat „ca mâna dreaptă a lui Dumnezeu să fie întotdeauna asupra lor”.

La ceremonie au participat și frații Capucini din Veneția, împreună cu prietenii și membrii comunității armene din oraș.

Mulțumim Celui Preaînalt pentru aceste daruri, care ne permit să asistăm la dragostea Lui pentru noi și pentru Diaspora. Un gând recunoscător educatorilor care au reușit să transmită tuturor credința, dar și cultura și dragostea pentru Biserică și patrie.

Giuseppe Munarini