Simona Paula Dobrescu

ITALIA | Pe urmele poporului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Selecționată anul trecut de către FAI [Fondul Ambient Italian] am participat la proiectul intitulat “Ponte tra culture”[Punte între culturi] care și-a propus să facă cunoscută autohtonilor, dar mai ales străinilor, istoria și artă locală a teritoriului orașului Foggia și a împrejurimilor sale. Cursul început anul trecut,  dar întrerupt la sfârșitul lunii octombrie 2020 din cauza pandemiei de Covid-19, a fost reluat de recent și dus la bun sfârșit acum câteva zile, cu multă satisfacție, dar și sacrificii personale.

Foggia este al doilea oraș că mărime după Bari (unde locuiesc) situat la o distanță de circa 100 de km, față de ultimul citat și este considerat grânarul regiunii Puglia, dar și al Italiei.

Am profitat de numeroasele ieșiri și vizite ghidate, pentru a culege informații și despre prezența armeană în zonă dar din păcate nu am găsit nimic…Toți celor cărora m-am adresat în acest sens, au considerat argumentul foarte interesant, promițându-mi la rândul lor, cum se zice, să dea sfoară-n țară….
Am descoperit totuși, o atenție deosebită a instituțiilor locale față de Armenia, datată cu ani în urmă.

În anul 2009  proiectul cu titlul “La questione armena e la cultura europea”[ Chestiunea armeană și cultura europeană] bogat în evenimente,început la Foggia în cadrul Universității, s-a încheiat la Bari, cu o expoziție fotografică, o conferință și un concurs cinematografic.

În anul 2015 Universitatea din Foggia, Departamentul de Studii umaniste a organizat un seminar de studii de Istorie contemporană cu titlul:” La strage dei cristiani. Il genocidio degli armeni e dei cristiani anatolici durante la Prima guerra mondiale”[Masacrul creștinilor. Genocidul armenilor și a creștinilor din Anatolia în timpul Primului război mondial] care și-a propus să analizeze și să aprofundeze acest fenomen de intoleranță etnico-religioasă al secolului XX.

La Foggia în cadrul Festivalului de Filme,ediția a VI- 2016, a fost premiat documentarul “Sulle tracce del popolo armeno”[Pe urmele poporului armean] în care autorul Gianfranco Cappellaro, a povestit istoria milenară și glo-rioasă a acestui popor și a diasporei sale, încă pentru mulți necunoscută.Este vorba de o “perlă” cinematografică ce conține imagini inedite,dar mai ales o interesantă mărturie istorică care caută să pătrundă și să dezvăluie numeroasele mistere ale celui mai vechi popor creștin din lume,supraviețuit unei chinuite existențe,marcată de încercări inumane,teribile persecuții, până la Genocidul din 1915. De această mândră Națiune, de acest popor care încă mai păstrează integră vigoarea sa spirituală și un intens pathos uman, vorbesc în interviurile acestui film, atât scriitoarea Antonia Arslan  cât și părintele mechitarist Grigoris Serenian, teolog, (cunoscuți de mine la Bari), care descriu itinerariile fie din Armenia, cât și cele din Insula San Lazzaro din Veneția, cu amănunte deosebite în ceea ce privesc splendidele mânăstiri și biserici.

Simona Paula Dobrescu