Simona Paula Dobrescu

ITALIA | MESAJ DE PACE ȘI DIALOG ÎNTRE POPOARE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu ocazia sărbătoririi Sfântului ocrotitor al orașului Forli'(regiunea Emilia-Romagna ), este vorba de San Mercuriale [ Sfântul Mare Mucenic Mercurie ], care a avut loc în zilele de 25 și 26 octombrie 2021, alături de autoritățile religioase, civile și militare ale localității amintite mai sus, era prezent și ambasadorul Armeniei pe lângă Sfântul Scaun, E.S. domnul Garen Nazarian.

În cadrul vizitei sale, amânată anul trecut din cauza pandemiei de Covid-19 și a conflictului din Nagorno-Karabakh, diplomatul armean a luat parte, luni 25 octombrie 2021, la o scurtă conferință ținută de profesorul Mirko  Traversari, în care cunoscutul  antropolog, fizician și paleontolog a prezentat rezultatele obținute în urma  autopsiei efectuate pe rămășițele Episcopului din Forli’. Activitatea sa în acest sens, la care participă mulți alți colaboratori, face parte dintr-un proiect început pe 19 septembrie 2018 care este susținut de întreaga comunitate.

Scheletul acestui important personaj a fost păstrat de-a lungul secolelor într-o capelă,care se găsește în incinta abației care poartă numele Sfântului. Nu există informații istorice precise despre San Mercuriale. În urma cercetărilor științifice întreprinse de profesorul Mirko Traversari, rezultă că San Mercuriale a trăit într-o perioadă cuprinsă între secolul al II-lea și al III-lea, d.H. A murit la o vârstă de circa 40-50 de ani era înalt 1.60 m, suferea de osteoporoză, pentru că mergea mult pe jos, dar în schimb avea o perfectă dentiție permanentă pentru că se hrănea în mod echilibrat. Venea de departe, din Armenia.

Aparținea primei comunități creștine. Din Armenia a ajuns la Ierusalim, după aceea Roma și  în cele din urmă la Forli’. Era prezent la Conciliul din Rimini din anul 359. Legenda povestește că a îmblânzit un dragon care teroriza locuitorii zonei și a eliberat 2000 de persoane deportate în Spania de goții conduși de  regele Alaric. A “luptat”  împotriva ereziei lui Arie, preot din Alexandria(Egipt) care răspândea idei radicale despre Trinitate, susținând că Fiul avea un început limitat în timp și prin urmare nu era egal cu Tatăl, ci îi era subordonat în toate privințele. San Mercuriale este venerat  atât de Biserica catolică cât și de cea ortodoxă.

În timpul vizitei ambasadorului Nazarian la Forli’ a fost semnat un acord de colaborare științifică între cercetătorii italieni și cei armeni (laboratorul condus de profesorul Yepis Koposyan) în vederea unei ulterioare analizări a fiecărui amănunt specific, genetic aparținând Sfântului Mercuriale. Acordul întărește totodată cooperarea dintre Armenia și Sfântul Scaun și din punct de vedere cultural, tehnic, arheologic.

Simona Paula Dobrescu