Simona Paula Dobrescu

ITALIA / În misiune cu “Îngerii cerului”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nucleul Operativ de Protecție Civilă, logistica transplantului, mai pe scurt NOPC este o organizație de voluntari înființată în anul 1993 la Firenze[Florența] din dorința de a face bine comunității.

Massimo Pieraccini în misiune la Erevan alături de medicii armeni 

Sunt în număr de 70, în Italia și doi voluntari în Franța și în Argentina.  Numiți în semn de prețuire și “Îngerii cerului” sau” Îngerii fără aripi”, acest grup de persoane inteligente și cu suflet, sunt adevărați “misionari”, la nivel național, internațional și intercontinental. Salvează viețile oamenilor, dar în același timp dau un sens înalt propriei existențe. Traversează lumea de la un capăt la altul, ducând în mână, o pungă frigorifică, în care transportă bucăți dintr-un corp: măduvă osoasă, celulule stem, țesuturi. Material fragil, “prețios”, materie vie, care nu poate să fie împachetată și expediată prin poștă și care are neapărat nevoie de o supraveghere  permanentă și de o temperatură constantă în timp ce este transportată, peste mări și țări!

Aceste persoane deosebit de generoase garantează în toată lumea transportul materialelor biologice, necesare salvării vieții persoanelor (mai ales celor care au leucemie) și care așteaptă, sperând într-un transplant. Massimo Pieraccini, Președintele Nucleului Operativ de Protecție Civilă, a ajuns și în Armenia, la Erevan, ducând la bun sfârșit misiunea, depășind cu succes și diplomație, rigiditatea birocratică a controalelor amănunțite de la vama aeroportuală. 

Voluntarii ” Îngerii fără aripi” pe punct
de plecare în misiune 

Iată pe scurt cele petrecute, “transportul” efectuat permițând unei mătuși să-și salveze nepotul. Christina era deja înscrisă în registrul donatorilor de măduvă osoasă din Erevan din anul 2015, din dorința concretă de a salva viața  unui tânăr italian, dar, din păcate, s-a dovedit că ea nu este compatibilă cu acel pacient. Trec anii și nepotul Christinei se îmbolnăvește de leucemie. Familia pleacă cu copilul în Spania, cu gândul că va avea îngrijiri speciale în străinătate. Medicii spanioli caută în registrul de donatori din Erevan și în  baza de date specifice, iese la iveală, “gemenul genetic”: mătușa Christina. Voluntarii italieni pleacă imediat în Armenia ducând cu ei “prețiosul” lichid (CSE), roșu ca și sângele, pus în pungi de plastic, ca și cele pentru transfuzii, gata să fie transplantat copilului de 7 ani, nepotul Christinei. Primirea la Erevan este extraordinar de călduroasă, fie din partea medicilor cât și a infirmierilor, care la rândul lor, au dus la bun sfârșit cu profesionalism, misiunea, actul de solidarietate a “Îngerilor fără aripi”.                                   

Simona Paula Dobrescu 

“Îngerii cerului” premiați luna trecută de președintele Republicii Italiene Sergio Mattarella