Simona Paula Dobrescu

ITALIA / În era pandemiei de Covid-19, Nardò a adus omagiu Sfântului Grigore Armeanul, ocrotitorul orașului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Era 20 februarie 1743 când orașul Nardò a fost zguduit de un violent cutremur care a  distrus totul în jur: case modeste, vechi palate, bolțile și clopotnițele bisericilor, statuile Sfinților.  Singura care a rămas întreagă și în picioare, era statuia Sfântului Grigore Armeanul care parcă “asculta” și “primea” rugăciunile mulțimii în panică. Povestirea devine  legendă: se pare că, la un moment dat, în mod miraculos, statuia s-a mișcat spre Vest unde se înregistra epicentrul cutremurului și cu mâna deschisă în semn de binecuvântare, a oprit catastrofa telurică.De atunci a devenit ocrotitorul orașului Nardò, situat în Sudul Italiei, în regiunea Puglia.

Anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19 nu s-a mai desfășurat obișnuita procesiune a credincioșilor, fanfara nu a  mai străbătut străzile orașului, nu s-a mai deschis târgul cu produse meșteșugărești și gastronomice tipice locale, în schimb s-au ținut multe slujbe, pentru ca Sfântul Grigore Armeanul să “intervină” să vină în ajutorul orașului, a diocezei Nardò – Gallipoli și a întregii  omeniri.

De la 13 la 20 februarie 2021 s-au ținut slujbe în diverse parohii, ultima în splendida Catedrală, ocazie în care au fost amintite victimile acestei pandemii: medicii, infirmierii, preoții, localnicii, oamenii în general.

Singurul moment cultural a fost constituit de prezentarea  în parohia Catedralei, a volumului “20 febbraio 1743: Nardò una citta’che trema” [20 februarie 1743: Nardò un oraș care tremură] editat de Grifo, scris de Giovanni De Cupertinis, Paolo Sanso’ și Andrea Vitale care au povestit în paginile cărții cum s-a organizat orașul în urma ajutoarelor primite după cutremur.

Până în anul 1970, când a fost furat, se găsea la Nardò o parte din antebrațul Sfântului, adus pe aceste meleaguri de călugării armeni în perioada iconoclasmului și păstrat într-o raclă de argint. În prezent la Nardò se află o copie a vechii racle, care  conține un os metacarpian al Sfântului Grigore Armeanul, dăruit de Cardinalul Corrado Ursi. Acesta născut în Puglia, a fost deja Episcop la Nardò, devenind după aceea, Arhiepiscop la Napoli, unde se păstrează craniul Sfântului, în Biserica care-i poartă numele.

Simona Paula Dobrescu