Simona Paula Dobrescu

ITALIA/ Festivități civile și religioase în onoarea Sfântului protector al orașelului Nardò, San Gregorio Armeno

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ameliorarea lenta dar constantă, a condițiilor sanitare, la nivel local și național, crunt lovite de pandemia de Covid-19, a permis anul acesta, în zilele de 19 și 20 februarie, desfășurarea festivităților civile și religioase în onoarea
Sfântului  protector al orașelului Nardò, San Gregorio Armeno.

Spre bucuria localnicilor și a vizitatorilor,fanfara a străbătut din nou străduțele acestui  orășel situat în regiunea Puglia,din sudul Italiei. S-a remarcat prezența standurilor târgului de produse tipice locale gastronomice și meșteșugărești, concentrate mai ales în  centrul vechi din Nardò. Decorațiile luminoase au împodobit și înfrumusețat clădirile, contribuind la realizarea acestui eveniment local.

În anul 1743 orașul Nardò a fost zguduit  de un violent cutremur care a distrus totul în jur. A rămas întreagă și în picioare numai statuia Sfântului Grigore Armeanul care parcă “asculta ” și “primea” rugăciunile mulțimii în panică. Povestirea devine legendă și se pare că la un moment dat, în mod miraculos, statuia s-a mișcat spre Vest unde se înregistra epicentrul cutremurului și cu mâna deschisă în semn de binecuvântare a oprit mișcarea telurică. De atunci Sfântul Grigore Armeanul a devenit ocrotitorul, protectorul orașului Nardò. Aici,în Bazilica catedrală se găsește într-o raclă de argint, în formă de braț, un os metacarpian care a aparținut acestui Sfânt.

În seara zilei de 19 februarie 2022 în Bazilica catedrală  Santa Maria Assunta s-a ținut o solemnă slujbă în rit catolic, cocelebrată  de Episcopul Diecezei Nardò -Gallipoli, Fernando Filograna și de Arhiepiscopul și diplomaticul Sfântului Scaun, Luigi Pezzuto.

Atât Sfântul  Ioan Paul al II-lea cât  și papa Francisc au vizitat Armenia onorând prin cuvinte și gesturi figura Sfântului Grigore Luminătorul. Universalitatea mesajului său azi e mai mult ca oricând actuală: dialog, unitatea Bisericilor creștine și respectul identității etnico-religioase a fiecărui popor.

Simona Paula Dobrescu