Simona Paula Dobrescu

ITALIA / Cunoaștere, Memorie, Prezent – Festival de film dedicat Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Monopoli, oraș deosebit de frumos este totodată un important port la Marea Adriatică situat între Bari și Brindisi, în Sudul Italiei.

La Monopoli se desfășoară de 20 de ani un festival cinematografic național intitulat SUDESTIVAL, cinema italian în Puglia. Anul acesta, în cadrul ediției 2019 evenimentul amintit mai sus s-a asociat din punct de vedere cultural cu Golden Apricot International Film Festival din Erevan. Acordul a fost înlesnit de acțiunea Ambasadorului italian la Erevan, E.S. Antonio del Monaco prezent și la Monopoli la  semnarea lui.

Ambasadorul italian la Erevan Antonio del Monaco prezintă acordul cultural încheiat la Monopoli-Italia

“Înfrățirea culturală”dintre Italia și Armenia poartă data de 29 martie 2019. Momentele oficiale ale acestui eveniment s-au desfășurat în primăria orașului Monopoli cât și în incinta unui cinema din localitate cu numele de Vittoria. În dimineață zilei de 29 martie, la cinema Vittoria[Victorie] au fost proiectate filme pentru elevii școlilor, printre care amintesc La Masseria delle allodole[ Ferma ciocârliilor]realizat de frații Paolo și Vittorio Taviani. După-amiază până la miezul nopții au fost prezentate filme pentru un public mai larg: Armenia de Francesco Fei; Hotel Gagarin de Simone Spada; I figli dell’Ararat,l’avamposto [Avanpostul,Fiii Araratului] de Piero Marazzo. Prezent în sală, ziaristul și redactorul șef al Radioteleviziunii italiene Piero Marazzo care transmite periodic reportaje din Orientul Mijlociu, a realizat acest interesant documentar bazându-se și pe interviurile luate scriitoarei Antoniei Arslan, documentaristei Satenig Gugiughian și cântărețului-compozitor Charles Aznavour.

Un alt documentar prezentat a fost Border de Harutyn Khachatryan, regizor și președinte al Golden Apricot International Film Festival, membru al delegației armene, împreună cu Vice-Ministrul  Culturii armene Tigran Galstyan și Lusine Karamyan, Directoarea Departamentului Culturii din Armenia,toți prezenți în sală.

Seara s-a încheiat cu un omagiu dedicat regretatului Charles Aznavour a cărui muzică rămâne nemuritoare. Au fost prezenți la eveniment prieteni armeni și italieni, printre care citez: Rupen Timurian, soții Kegham și Angela Boloyan, Carlo Coppola, Tito și Mariam Siranush Quaranta Lilossyan etc.

Sosită din timp la Monopoli, m-am gândit să fac niște fotografii pentru a vă trimite și imagini sugestive ale orașului. Mi-am îndreptat  pașii spre centrul istoric unde am întâlnit din întâmplare “înalții “oaspeți armeni și ei la plimbare, cu care am reușit să vorbesc în afara protocolului, interesați de ce voi scrie, cât și de tot ce le-am povestit despre prezența și rolul armenilor în societatea din România și în mod deosebit despre prietenii de la București de la redacția Ararat.

Simona Paula Dobrescu

Delegația Armeniei: Lusine Karamyan, directoarea Departamentului Culturii din Armenia, Vice-Ministrul Culturii armene Tigran Galstyan, Harutyn Khachatryan regizor și președintele lui Golden Apricot International Film Festival(GAIFF) și autoarea articolului