ITALIA / Comemorarea genocidului săvârșit împotriva armenilor de către „Junii Turci”

Din cauza pandemiei cu noul Coronavirus, nu s-a făcut nici o ceremonie solemnă în orașul Padova pentru a comemora cei 105 de ani de la „Marele Rău” sau de la Genocidul săvârșit de către „Junii Turci” împotriva poporului armean.
Cu toate acestea, primarul orașului Padova, domnul Sergio Giordani, a depus o coroană de flori în fața statuii lui Movses Gulyan, care amintește de jertfa martirilor, a fiilor lui Ararat smulși din lăcașurile strămoșilor lor, din bisericile lor splendide, din pășunile lor verzi.
Ne-a lipsit mult Sfânta Liturghie în ritul armean pe care, de obicei, Părinții Mechitariști din Veneția veneau s-o celebreze într-una din bisericile din apropierea primăriei din Padova.
Se știe că mulți dintre noi participam la Liturghia solemnă, la Euharistie, în jurul Mântuitorului, Liturghie în care se trăia lupta și biruința împotriva morții, împotriva răului. În această perspectivă și martirii armeni, sfinți ca atare, apăreau în ochii noștri Paradis, oferindu-ne speranța, certitudinea vieții veșnice.
Din toate acestea nu s-a întâmplat nimic. Numai amintirea lor tăcută a fost trăită în inimile noastre. Rugăciunea nu a lipsit, dar lipsea participarea noastră la Euharistie, la „misterul profund” care ne apropie de Dumnezeu, de Sfânta Fecioară și de toți Sfinții noștri.
Semnificativă este scrisoarea trimisă de președintele Asociației Armenia-Italia și de Aram Giacomelli pe care o cităm în cele ce urmează.
„Astăzi, 24 aprilie 2020, ne amintim de comemorarea genocidului împotriva poporului armean conceput, planificat și pus în aplicare de guvernul de atunci al Junilor Turci, la comanda Imperiului Otoman, în 1915.
Ne amintim și onorăm amintirea unui milion și jumătate de martiri armeni și a tuturor deportaților care au ajuns în fiecare parte a lumii și au continuat să trăiască. Au trecut 105 ani și mai trebuie să o facem, pentru noi și pentru inimile noastre, gândindu-ne la strămoșii noștri, pentru sufletele noastre ca persoane civilizate, pentru pasiunea noastră pentru un popor, în multe privințe unic prin blândețea, resursa și dragostea pentru valorile păcii, fraternității și frumuseții. Simțim datoria să o facem și pentru că astăzi se tace încă prea mult și, probabil, lăsând problema „negării turcești”, hotărâm să nu vorbim deloc despre asta.
Aș dori să pornească de la Padova un semnal puternic, unde, din cauza restricțiilor contingente care impun distanțarea dintre oameni, astăzi, 24 aprilie, primarul orașului, Sergio Giordani, pune singur, o coroană de flori la picioarele basoreliefului care amintește de genocidul armean, amplasat în 2005 în curtea primăriei.
Tocmai cu acest gest, tăcut, solitar, de smerenie, dar care exprimă o mare forță de civilizație și de curaj, mărturisim că adevărul este de folos tuturor.
În primul rând martirilor armeni, pentru ca rugăciunea noastră să ajungă la ei; pentru noi, deoarece memoria este o virtute pentru a înfrunta prezentul și viitorul; celor care tac, pentru că istoria îi va umili; celor care neagă, ca să știe că pierd bogăția diversității, bogăția artelor, bogăția oamenilor și a resursele armene.
Cele mai bune urări
Aram Giacomelli
Flavia Randi
Și Congregația Mechitaristă armeană a trimis un filmat care ne împinge la memorie, precum și doamna Marina Mavian, de la „Casa Armenească” din Milano, care ne-a trimis o poezie semnificativă a lui Hovhannes Shiraz, intitulată „Destinul armean”.
Giuseppe Munarini
Corespondent „Ararat”
Padova- Veneto (Italia)