Simona Paula Dobrescu

ITALIA | Bazilica Santa Maria Maggiore un monument arhitectural cu influențe armenești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nu departe de Parcul Arheologic din SIPONTO (zonă din nordul regiunii Puglia) situat la 3 km distanță de Manfredonia, mic port la Marea Adriatică, accesibil mai ales pescarilor, se poate vedea Bazilica Santa Maria Maggiore, un admirabil exemplu de arhitectură romanică-puglieză, cu influențe islamice și armene. Cultura romanică se dezvoltă în Puglia între secolul al XI-lea și jumătatea secolului al XIII-lea mai ales în domeniile arhitecturii, sculpturii și a artei mozaicului, datorită contribuției normanzilor, poulație provenientă din nordul Europei; în timp ce porturile din aceeași regiune, erau frecventate de pelerini în drum spre Țara Sfântă, fiind totodată punctul de plecare în anul 1090, a participanților la Prima Cruciadă.

Parcul Arheologic din SIPONTO

Este cunoscut faptul că la Siponto încă din perioada apostolică era activă o comunitate evreiască iar în jurul secolului al X-lea a fost atestată în zona cuprinsă între Manfredonia și Foggia: Casale Faziosi, o comunitate armeană. Istoria locală a pus în evidență legăturile instaurate între Arhiepiscopul Leone și ierarhia bizantină în care se remarca prezența funcționarilor armeni. Armenii după părerea istoricilor au fost primii adevărați constructori de biserici fie cu boltă sau cu cupolă (acoperire arhitecturală).

Bazilica Santa Maria Maggiore,din piatră albă,a fost construită la jumătatea secolului al XI-lea și nu sunt puțini, experții care cred, că meșterii bizantini au avut ca model tocmai bisericile din Armenia. Relevanțe arhitecturale între Bazilica Santa Maria Maggiore și Catedralele – Bisericile armene (Ani, Bagaran, Marmashen, Echmiadzin) se pot observa pe fațadele celor din urmă: pilaștrii și arcadele. Bolta originară a Bazilicii din Siponto s-a prăbușit în urma a două cutremure din anii 1223 și 1225.

Actuala boltă transversală a fost realizată în epoca succesivă, îmbogățită cu elemente aparținând stilului baroc. Imaginile cupolelor Bisericilor-Catedralelor armene contemporane cu cea a Santei Maria Maggiore, înălțată pe patru pilaștri centrali, îi induc pe istorici să creadă că Bazilica din Siponto ar fi avut la început o cupolă centrală, conformă elementelor arhitectonice armene. Fiecare colțișor al acestui loc sacru “vorbește” de strânsa uniune dintre Orient și Occident.
Bazilica Santa Maria Maggiore merită o atenție deosebită fiind totodată demnă să facă parte din monumentele care aparțin “Patrimoniului Umanității”(UNESCO).

Simona Paula Dobrescu