Simona Paula Dobrescu

ITALIA-BARI/ SEARĂ DE RUGĂCIUNE PENTRU MARTIRII CREDINȚEI CREȘTINE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

“În numele Tatălui,al Fiului și al Sfântului Duh Amin ! Frați și surori mergând spre Paști, ridicăm azi privirea  spre Domnul Răstignit și Înviat,  întovărășiți de vocea martirilor contemporani a căror viață și a căror moarte a cunoscut Evanghelia. Întărește-ne Doamne în credință,  aprinde și  în noi focul milei și ajută-ne să sperăm  în victoria ei asupra răului și asupra morții!” 

Cu aceste cuvinte a început luni pe 15 aprilie 2015, seara de Rugăciune în care au fost amintiți pe rând martirii tuturor Continentelor, cei care au plătit cu viața “foamea și setea de justiție”(Mt 5,1-12): fii și fiicele Americii; coptii și etiopienii ortodocși din Africa; numeroși catiheți,tineri seminariști, parohi, călugări și maicile care în Congo au îngrijit bolnavii de Ebola; armenii omorâți în timpul Genocidului (un gând special lui Mons.Maloyan) cât și alți creștini cum ar fi caldeeniii; creștinii persecutați și uciși în Orientul Mijlociu, în Siria, Yemen, Irak cât și curajoșii reprezentanți ai minorităților creștine din India, Pakistan, Filipine și China; creștinii uciși în timpul războiului civil în Spania; victimele național-socialismului, ale mafiei și al terorismului! Acest moment comemorativ, desfășurat în Capela Santa Colomba, a doua zi de Florii, ținând cont de calendarul catolic, a fost organizat de către Comunitatea Sant’Egidio din Bari, căreia i s-au alăturat alți numeroși credincioși catolici, evangelici și ortodocși.

În fața lumânărilor aprinse se putea observa copia icoanei”Noilor Martiri” și a martorilor credinței ai secolului XX. Originalul realizat de pictorița Renata Sciachi de la Comunitatea Sant’Egidio din Roma se găsește în Bazilica San Bartolomeo din insula Tiberina, devenită “loc memorial” al celor amintiți mai sus, din dorința Papei Ioan Paul al II-lea, azi Sfânt.

Această splendidă icoană, binecuvântă am avut ocazia s-o admir cu ocazia vizitei la Roma a părintelui Patriarh Teoctist, în octombrie 2002, când timp de o săptămână, am însoțit întreaga delegație română. Privind cu atenție icoana, vedem cum imaginile inspirate de Bibliei se împletesc cu cele din lagăre, închisori și  gulag. Alături de ilustrarea distrugerii unui patrimoniu artistic-cultural, se observă victimele Genocidului armenilor din 1915, sacrificarea multor alți creștini orientali, cât și condamnarea la moarte a unui preot albanez, care pe ascuns a  botezat un copil. Icoana evidențiază în același timp cum purtătorii de Hristos persecutați, continuă să demonstreze propria credință ajutând pe cei în suferință, iertând și sperând în schimbarea în bine a fiecărui om. Credința este legată de speranță și de dragoste, cele trei virtuți fundamentale creștine. Cea mai mare putere e credință. Prin ea dobândim totul.

Simona Paula Dobrescu