Simona Paula Dobrescu

ITALIA-BARI / Prezentarea piesei “Una bestia sulla luna” sau o poveste armenească despre forța voinței

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 
Una bestia sulla luna/Beast on the Moon reprezintă textul cel mai cunoscut și renumit al lui Richard Kalinoski, regizor și dramaturg american. Tradus în peste 20 de limbi,a câștigat 5 premii Moliere în Franța și multe alte  aprecieri. A devenit o lucrare  teatrală debutând la Broadway în 2005 și a încercat să cerceteze și să analizeze prin intermediul povestirii unei  complexe și delicate relație de căsătorie,teme tragice ca: exilul,integrarea,Memoria istorică a unei comunități ,care au o bază comună de fapte adevărate: genocidul poporului armean. Rămas orfan în urma Genocidului Armean, Aram Tomasian vrea să-și reconstruiască o familie în America (Milwaukee 1921).Se căsătorește prin procură cu Seta,o tânără conațională. O poveste de dragoste dificilă făcută din conflicte,durerea trecutului,tradiție și dorință de schimbare,speranțe pentru viitor. Povestea lui Aram și Seta este amintită de cuvintele fiului adoptiv,care bătrân,istorisește întâmplările părinților,legate în mod inevitabil de istoria genocidului Armean.
 
Textul fluid și natural transmite un mesaj universal: “forța voinței”-spune autorul -” te face să depășești experiențele dureroase, să ierți, să te dăruiești, să descoperi respectul reciproc și un sentiment de dragoste care învinge toate dificultățile”. Spectacolul teatral a fost prezentat la Milano, Genova, Palermo, Roma, Brescia etc. și în cadrul importantului Desseran Festival din Padova dedicat culturii armene gândit și promovat de Antonia Arslan. 
La Bari spectacolul a fost prezentat în serile de 15 și 16 decembrie 2018 pe scena teatrului Kismet,cu traducere de Beppe Chierici, regia lui Andrea Chiodi și actori excelenți ca: Elisabetta Pozzi, Fulvio Pepe,  Alberto Mancioppi și Luigi Bignone. Profund cunoscător al culturii armene, faimosul dramaturg de faimă internațională Richard  Kalinoski e perfect conștient că lupta pentru supraviețuire,pentru un ideal de libertate și demnitate umană,din păcate rămâne o problemă actuală,pentru că în lume continuă să existe alte tragedii umanitare.
 
Simona Paula Dobrescu