Simona Paula Dobrescu

ITALIA-ARMENIA / 2 ANI de relații culturale povestite și ilustrate într-un E-BOOK

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ambasada Italiei în Armenia, a sărbătorit sosirea Noului An 2021,  prin intermediul prezentării la Erevan, a unei cărți-catalog, care în versiune digitală, povestește și ilustrează relațiile culturale, stabilite și dezvoltate între cele două țări, în perioada anilor 2018 – 2020.

Publicația cu titlul “Futuro-Passato” [Viitor-Trecut] de 400 de pagini, în limbile italiană și armeană, prezintă numeroase imagini în culori și texte în care ambele Țări sunt protagoniste, începând cu vizita Președintele Statului italian, Sergiu Matarella la Erevan, în iulie 2018, căreia i se acordă atenția și spațiul cuvenit. Un  eveniment excepțional, care a avut loc, coincidență în anul celebrării centenarului Primei Republici Armene, moment în care la Erevan, se amintea totodată și faptul că, în urmă cu 2800 de ani, se sărbătorea pentru prima dată Crăciunul.

Inițiativa editorială a fost realizată în urma colaborării dintre comitetul Societății Dante Alighieri din Erevan și Centrul de Studii Hrand Nazariantz din Bari.

Începând cu primele pagini ale cărții-catalog, citim cu plăcere că legăturile existente între italieni și armeni, erau încă din antichitate, evidente și profunde, trecutul ambelor popoare fiind plin de evenimente și mărturii istorice importante.

Fostul ambasador al Italiei la Erevan, Vincenzo Del Monaco, amintește de prezența armenilor în Italia, de cei în trecere, dar mai ales de cei stabiliți în diverse regiuni: Sicilia, Liguria, Puglia, Friuli Venezia-Giulia, exemple pozitive de toleranță, persoane inteligente și harnice care s-au integrat în noua națiune, contribuid cu succes la progresul civil și social al poporului italian. Totodată, diplomatul italian amintește că Italia este”prezentă” în Armenia, prin intermediul artei și a culturii, bine cunoscute și în mod sincer prețuite, pe acele meleaguri.

Simona Paula Dobrescu