Vera Riti

IT & JAZZ la Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Harry Tavitian şi Varujan Pambuccian, doi armeni, două personalităţi cu un talent înnăscut, două individualităti a căror aură se combină atât de perfect încât ar putea alcătui o partitură unică, cu rezonanţe ale jazzului soft.

“Turneul” lor, care s-a desfăşurat săptămâna aceasta, a avut o zi de popas şi la Cluj. 3 decembrie era ziua jazzului şi a miracolelor tehnice. Ştiaţi că la baza începuturilor jazzului stă de fapt fenomenul Ragtime, apărut in America anilor 1890, atingîndu-şi culmile intre 1897-1912? Harry ne-a încîntat cu probabil cea mai de efect melodie din aceste timpuri, compusă de Scott Joplin, şi anume  “The Entertainer”, după care a continuat cu o compoziţie proprie “ Veche rapsodie din Balcani” şi o colindă armenească, “Avetis”.

Domnul Pambuccian a reuşit într-o manieră extraordinară să îmbine muzica cu relatările despre proiectele sale privind printarea 3D, fabricaţia aditivă ca şi o modalitate de reindustrializare a României, Dânsul ne-a demonstrat că coeziunea şi coerenţa nu există doar la nivelul particulelor nanometrice cu care lucrează pentru a aduce ceva inovativ şi de folos omenirii, ci şi în artă, arta care nu se află doar în noi înşine ci şi în lumea din jur, având astfel ocazia de a crea nişte capodopere din îmbinarea unor lucruri, domenii, care ni se par total contradictorii. Cine ar fi crezut ca sensibilitatea muzicii şi-ar putea găsi cheia în rigurozitatea plăcii de bază a unui aparat electronic? IT-ul tocmai acest lucru încearcă să ne arate: în lume nu există imposibil, există doar nepăsarea şi gândul de a nu reuşi. Dacă până şi un IT-ist, un architect al programelor, un matematician a reuşit nu numai să fredoneze ci şi să cânte “ What a wonderful world” a lui Louis Armstrong, acompaniat de sunetele mirifice, ieşite de sub mâna de maestru a lui Harry, atunci pot spune că într-adevăr imposibilul este doar o frică a individului uman. Dar de ce, ne este oare frică de a avea un rezultat mult peste aşteptările noastre?

Varujan Pambuccian este omul care zi de zi încearcă să transcede imposibilul, tot ceea ce şi-a propus a reuşit. Acest lucru nu este doar pentru satisfacţie personală ci mai degrabă pentru comunitate, pentru că în fond omenia este cel mai important lucru. Iar el este omul care are un sac de omenie, atât pentru comunitatea armeană, unde întotdeauna primeşti o vorbă caldă  de la el, cât şi pentru umanitate în general, unde prin activitatea lui vrea să ajute la restructurarea economică a ţării, făcînd posibil faptul ca prin IT să se ridice PIB-ul ţării, cu resurse mintale să producă cât mai multă materie primă.

Cunoscându-l, ştim că el va face totul ca www (world wide web) să ajungă www (WHAT a WONDERFUL WORLD), o lume minunată.

Vera Riti