Mihai Stepan Cazazian

ISTORIE | „Ziarul Austriac” din 20 mai 1947 scrie despre Armenii în noua lor patrie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                        Corespondentul special al ziarului ”Trud” Iljin scrie despre călătoria sa în Republica Sovietică Armeană:

                        Râurile Achurjan și Araks formează granița URSS cu Turcia. Aceste curente de apă nu despart doar două state, ci și două lumi. Pe e o parte, câmpuri în ordine, livezi și podgorii, orașe și sate înfloritoare, a căror stare de bine crește de la un an la altul, lumină electrică, străzi asfaltate, numeroase ferme și fabrici, natură îngrijită de om, o viață constantă bună. Pe cealaltă parte, localități rare, foarte puține orașe, drumuri proaste, ținut inactiv.

                        Armenii au locuit aceste pământuri de-a lungul secolelor. Dar au fost exterminați de turci. Aproximativ de un an, o personalitate a guvernului turcesc a declarat oficial că niciun armean nu trăiește în Armenia turcească. Astfel a fost ”rezolvată” chestiunea turcească în Turcia.

                        Complet altfel se conturează soarta armenilor din Armenia sovietică. Sistemul social și statal sovietic a fost temeiul renașterii naționale și a dezvoltării libere a poporului armean. În anul 1946 a început reunirea poporului armean dispersat de imperialiști, sub steag sovietic. După terminarea celui de-al doilea război mondial, mii de armeni s-au îndreptat către guvernul sovietic cu rugămintea de a le înlesni întoarcerea în patrie. Această rugăminte a fost susținută.

                        Peste 20.000 armeni din străinătate au fost cazați deja în orașele Armeniei, dintre care 10.000 în capitala Erevan. 30.000 bărbați, femei și copii întorși în patrie s-au stabilit în zona rurală.

Doi imigranți – organele superioare ale puterii din noua patrie

Armenia a primit cu căldură pe noii săi cetățeni. S-au construit case pentru cei întorși în patrie, s-a pus la dispoziție combustibil pentru căldură, s-au mobilat aceste locuințe. Au primit neîntârzit locuri de muncă. Metalurgiștii, cizmarii și croitorii din Bulgaria lucrează în fabrici din Erevan, Stepanowan, Bajaset.

O grupă de profesori care a sosit din Siria și Liban predă engleza și franceza în școlile gimnaziale. Mii de familii au fost acceptate în gospodăriile colective și se ocupă acum cu viticultura și cultivarea bumbacului, lucrează ca tractoriști sau mecanici. Mai mult de o mie de tineri și tinere studiază la școli postliceale din țară și la universitatea din Erevan. Mii de copii întorși în țară au fost primiți la școlile normale. Armenii se bucură de toate drepturile cetățenești în patrie și li se asigură drept de vot constituțional și au șansa de a fi ales în cele mai înalte organe ale puterii din noua patrie.

Geworg Manuschakjan este medic de meserie. A fugit din Turcia, a fost în Franța, Egipt și Siria. S-a întors cu o grupă de armeni din Beirut și Damasc. Imediat după sosirea sa a început să lucreze ca director al departamentului stomatologic al unei policlinici din Erevan. Și-a depus candidatura la ultimele alegeri pentru Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Armenești.

Matewos Chatschaturjan are 60 de ani. 59 de ani și i-a petrecut printre străini. A fost agricultor toată viața și a lucrat mereu pământ străin. Sărăcia și dificultățile l-au urmat fără milă pe el și pe familia lui, indiferent de strădaniile sale. Anul trecut s-a întors în Armenia. A primit o bucată de teren pentru construcția unei case, în preajma unei livezi. Statul i-a garantat un credit pentru a-i înlesni construcția casei. A devenit membru al cooperativei. Pentru prima oară în viața sa, și-a croit drum către bunăstare. Pâine, fructe, unt, vin, brânză, legume – toate se găsesc din belșug în gospodăria sa. Dar nu doar munca cinstită îi aduce o stare de bine, ci și recunoașterea și atenția concetățenilor săi. Gospodăria colectivă a districtului Artaschat din valea Ararat l-au ales unanim ca reprezentant în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Armenești. Azi, țăranul Matewos Chatschaturjan și medicul Geworg Manuschakjan sunt deputați ai Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Armenești. Decid asupra sorții noii lor patrii.

Ziarul Austriac Ziarul armatei sovietice pentru populația Austriei  [ Nr.114   Marți, 20 mai 1947 ]

Traducere de Corina Derla

*Austria a fost sub ”protecție” sovietică până în 1955.