Mihai Stepan Cazazian

ISTORIE / VAHAN KARDAȘIAN, omul care a făcut lobby pentru recunoașterea, de către SUA, a granițelor Armeniei Independente

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 

          În anii când avea loc Genocidul antiarmean în Imperiul Otoman, Vahan Kardașian, de unul singur, a organizat o campanie internațională pentru apărarea drepturilor armenilor din teritoriile lor istorice  aflate  în stăpânirea Turciei, și a promovat în cercurile guvernamentale ideea înfințării unei Armenii independente.

          Vahan Kardașian s-a născut în anul 1883, în Cesareea(acum Kayseri) și la 19 ani s-a stabilit în SUA unde a studial la Colegiul Juridic Yale. Apoi a lucrat la ambasada otomană din Washington. Odată cu venirea Junilor Turci la putere Kardașhian  a părăsit postul său de la ambasadă și în curând a aflat de uciderea familiei sale rămase în Turcia.  În anii genocidului Kardașhian era șeful Armenian Press Bureau din New York, unde a desfășurat o activitate intensă  pentru informarea opiniei publice despre  situația armenilor  din Turcia. Cînd  a fost proclamată Rebublica independentă Armenia, în 1918, și-a îndreptat toate eforturile pentru recunoașterea de către SUA a Armeniei și organizarea ajutorării ei. În același an el a înființat  Armenian Committee  for the Independence  of Armenia / ACIA, care  a precedat ANCA  ( Armenian National Committee of America). Ca urmare a activității sale, la 23 aprilie 1920,  SUA a recunoscut independența Armeniei (celelalte republici caucaziene nu erau încă recunoscute de SUA). Kardașian a reușit, de asemenea, să blocheze adoptarea  în Senat a  acordului americano-turc, semnat la Laussane în 6 august 1923. În acest fel, decizia de Arbitraj a Președintelui SUA  Woodrow Wilson, care este singurul document legal ce delimitează frontiera Armeano-Turcă  a rămas în vigoare.

Până în prezent această decizie este cea mai mare victorie a lobby-ului armean din Senatul SUA.

Vahan Kardașian a murit în 1934 și este înmormântat la New York.

Preluare dupa https://rusarminfo.ru