Mihai Stepan Cazazian

ISTORIE / Legiunea Armeană și rolul ei în Primul Război Mondial

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Astăzi 11 noiembrie când se împlinește un secol de la încheierea Primului Război Mondial să rememorăm un episod important legat de contribuția armenilor la prima conflagrație mondială. Dacă în flancul estic, în Caucaz armenii s-au înrolat ca voluntari în armata țaristă iată că și pe  continentului european, în Franța, armenii  au luptat cot ca cot cu trupele aliate.

 

 

Legiunea Armeană, înfiinţată prin Acordul franco-armean din 1916, a fost o unitate militară străină din cadrul armatei franceze. Legiunea Armeană a fost fondată pentru sprijinirea Mişcării de eliberare naţională a armenilor. În afară de Legiunea Armeană au mai existat şi alte unităţi militare ale armenilor precum Unităţile voluntarilor armeni şi Miliţia armeană, care au participat la luptele Primului Război Mondial împotriva Imperiului Otoman. Numele sub care a fost cunoscută iniţial această unitate a fost “La Légion d’Orient” (Legiunea Orientului) [2] . În 1919, ea a fost redenumită “La Légion Arménienne” (Legiunea Armeană). Soldaţii acestei legiuni erau cunoscuţi printre armeni cu supranumele „gamavor” 

Armenii care trăiau în Franţa s-au înrolat la începutul războiului în Legiunea străină, aceasta până la înfiinţarea Legiunii Franco-Armene. Istoricul Avetoon Pesak Hacobian scria că „aproape toţi armenii valizi din Franţa, între 1.000 şi 1.500 de persoane, s-au înrolat în Legiunea străină franceză chiar la începutul războiului. Unii dintre armeni au venit din Statele Unite să lupte pentru Franţa. După cum am înţeles, doar cam 250 au supravieţuit, dintre care cei mai mulţi erau mândrii deţinători ai Crucii Militare”. [3]

vezi mai mult pe wikipedia