Mihai Stepan Cazazian

Istoricul Taner Akçam despre volumul „Armenii alevi” de Kazım Gündoğan, apărut în Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Într-un articol publicat pe Facebook, istoricul și sociologul Taner Akçam, un important apărător al cauzei armene, salută publicarea unei cărți a lui Kazım Gündoğan, rezultatul unei cercetări efectuate privind armenii convertiți la alevism.

„O nouă carte de Kazım Gündoğan „Armenii aleviți”, un subiect tabu în Turcia. În special în regiunea Dersim, mulți armeni sunt nevoiți să accepte identitatea alevită pentru a supraviețui. Unii dintre acești oameni își păstrează însă credința creștină, dar se numesc Alevi.

Kazim Gündogan a intervievat peste 90 de persoane. Îl felicit pe Kazım Gündoğan pentru că a abordat o problemă atât de importantă.

Dragul meu Kazım Gündoğan a făcut din nou o treabă bună. Și limpezește un subiect tabu despre care nu vorbim. Armenii care au fost incendiați sau siliți să fie incendiați… Povestea oamenilor care „ne supunem lui Iisus, suntem obligați lui Ali”…

Un citat lung de pe coperta patru a cărții:
„Noua carte a lui Kazım Gündogan, „Armenii care sunt în flăcări – Suntem naturali pentru Isus, obligatorii pentru Ali” și-a întâlnit cititorul. Cartea de 528 de pagini publicată de Ayr ınt ı Yay ınlar ı deschide cu curaj o altă pagină lăsată în întuneric din geografia Dersimului.”

Cartea este alcătuită din trei capitole. În prima parte, Gündoğan a intervievat un total de 90 de persoane pentru a ne oferi posibilitatea de a asculta realitatea armenilor alevi prin discuții directe, inclusiv 72 relatări scrise fără intervenția autorului pentru a putea fi înțelege, în felul lui, de către fiecare cititor.

În partea a doua Gündogan, care are nevoie să audă realitatea armenilor care au fost arși, a inclus discuțiile sale cu 12 oameni din regiunea „În flăcări” într-o carte intitulată „Memorii armenești despre diferite flăcări”.

În ultimul capitol cu titlul „Așezarea și populația armeană din Dersim înainte de 1915” se analizează realitatea istorică. Un total de 84 de oameni din regiunea Dersim, marginalizați de-a lungul timpului, merg împotriva istoriei și prezintă o imagine complet diferită a regiunii cu poveștile lor originale.
Fotografia înțelepciunii este cea care face descrierea sociologică cât se poate de clară spunând „suntem supuși lui Isus, obligați lui Ali”. Este un strigăt dersim legat de poveștile rănite ale oamenilor care se exprimă ca „noi suntem muții care vorbesc, cei care văd orbi”.

adaptare după armenews.com