Mihai Stepan Cazazian

IRAK / Inaugurarea primei biserici armenești la Erbil

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Guvernul regional kurd a deschis sâmbătă, 6 aprilie, prima biserică apostolică armeană la Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului.

Biserica Sfânta Cruce a fost construită cu fonduri oferite de Ministerul de Afaceri Religioase al Regiunii Autonome Kurdistan (nordul Irakului) și se află în districtul Ankawa, o regiune cunoscută pentru populația sa predominant creștină.

În cadrul unei ceremonii speciale au participat, Arhiepiscopul Avak Asadurian, primat al Bisericii Apostolice Armene din Irak, Arhiepiscopul Varujan Herkelian, reprezentant al Catolicosului Marii Case de Cilicia, Episcop Ashot Mnatsakanyan, Primat al Eparhiei armene din Egipt, Arhimandritul Armash Nalbandian, Primat al Eparhiei armene de Damasc, Episcop Vahan Hovhannisyan, Primatul Eparhiei armene din Franța, Episcop Datev Hagopian, Primat al Eparhiei armene din România, Arhimandrit Karekin Hambardzumyan, Decan al Seminarului Teologic Gevorkian precum și clerici care servesc în Dioceza irakiană, reprezentanți ai guvernului regional al Kurdistanului și diplomați.

„Deschiderea acestei biserici în sine reprezintă o nouă piatră de temelie pentru coexistența pașnică a diferitelor grupuri etnice și religioase din regiunea Kurdistan“, a declarat Safeen Dizayee, purtătorul de cuvânt al Guvernului Regiunii Autonome Kurdistan, reprezentant al Prim-ministrul Nechirvan Barzani la ceremonie.

El a spus că există o cultură a toleranței și coexistenței care nu este o decizie politică, ci are rădăcini culturale profunde în Kurdistan. Dizayee a spus, de asemenea, că speră într-o reîntoarcere acasă, în regiunea Kurdistan, a creștinilor strămutați precum și în zona populată de diferite populații din afara Mosulului, cunoscută sub numele de Câmpia Ninive.

În regiunea Kurdistan se află mai mult de 120.000 de creștini repartizați în diferite provincii, dar majoritatea locuiesc în Erbil și Duhok. După apariția Statului Islamic din Irak, în 2014, majoritatea au fost mutați în zone administrate de autoritățile kurde, în timp ce alții au fugit în străinătate.

Regiunea autonomă Kurdistan are un Parlament unicameral cu 111 locuri, cinci locuri fiind rezervate partidelor turkmene și creștine și un loc rezervat unui membru al unui partid armean.