Redactor

ION  DICHISEANU ŞI ARMENII

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                   Ion Dichiseanu (1933-2021) a fost un cunoscut şi apreciat actor român de teatru şi film.

                   Îmi amintesc cum, în ultimii ani de viaţă, a locuit într-un bloc de pe strada Armenească, în vecinătatea Catedralei noastre Arhiepiscopale.

                   Nu cunosc detaliile, dar am reţinut că regretatul nostru Hayr Surp – Arhimandritul dr. Zareh Baronian (1942-2017) îmi povestea că văzuse de cel puţin 30 de ori spectacolul de mare succes cu „Micul infern” de Mircea Ştefănescu pe scena Teatrului „Nottara” din Capitală, unde juca şi cel ce a fost Ion Dichiseanu, cu care se cunoştea bine.

                   Puţini ştiu că, înainte de a deveni actor, Ion Dichiseanu era student la Politehnică şi o prietenă, care ştia cât de mult îl pasionează teatrul pe tânărul student, i-a propus să-l prezinte celebrului actor şi director de teatru George Vraca, a cărei nepoată era. Ascultându-l recitând monologul lui Othello din piesa lui Shakespeare, îl recomandă renumitului actor Costache Antoniu, pe atunci rector la Institutul de Teatru şi Cinematografie. Tânărul intră în examen şi iese al doilea din cei 12 admişi (faţă de cei 300 de candidaţi!). După ce termină Institutul, este repartizat la Botoşani. Într-o zi, ilustrul nostru compatriot, regizorul şi profesorul Ion Şahighian (1897-1965), cu care pregătise şi examenul de absolvire  cu „Femeia îndărătnică” (de acelaşi Marele Will), dar lucra şi la Botoşani, îi propune să ia legătura iar cu George Vraca, directorul Teatrului „Nottara”  şi astfel ajunge să fie chiar dublura lui Vraca în „Antoniu şi Cleopatra” (W. Shakepeare), cu care a avut 400 de reprezentaţii.                    

Trebuie amintit că Ion Dichiseanu a fost un actor foarte îndrăgit de marele public pentru apariţiile sale în chip de bărbat chipeş, seducător din spectacole de teatru şi film, din concerte şi din apariţii la televiziune. Amator de femei frumoase, întâmplarea a făcut ca, participând la un festival internaţional de film de la Beirut, în Liban, vedeta noastră  a întâlnit-o pe celebra cântăreaţă şi actriţă spaniolă Sara Montiel (1928-2013). S-au cunoscut şi s-au plăcut pe loc. Doar atât! 

          Spre norocul celor doi, după o vreme (prin anii 1960, deci în plin regim comunist), vedeta spaniolă vine în turneu la Bucureşti şi cere ca prezentatorul concertelor sale să fie… Ion Dichiseanu. Prilej ideal pentru cei doi de a se revedea şi a  se apropia, de a se cunoaşte mai bine şi de a se îndrăgosti unul de celălalt cu pasiune. În măsura în care, după încheierea turneului, superba Sara Montiel să rămână câteva zile în plus la Ion Dichiseanu acasă (nu în Armenească!), cunoaşte Bucureştiul, ambianţa prietenoasă a admiratorilor de peste tot şi pleacă pentru câteva zile apoi în ţară.

          Mai întâi, se duc la Braşov, în maşina cui credeţi? A lui David Ohanesian (1927-2007), renumitul interpret al lui Oedipe, petrecând clipe de neuitat pentru toţi. Apoi se duc la Sibiu, unde actorul român filma pentru o coproducţie româno-sovietică.

          Despre toate acestea şi multe altele, legate de cariera artistică, dar mai ales despre marea dragoste a regretatului Dichi, cum îl numeau colegii şi prietenii, am aflat din volumul, pe care l-a semnat în 2016, la editura Polirom, intitulat „Am fost rivalul regelui – Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”. O poveste impresionantă, care l-a marcat pe viaţă pe cel dispărut în urmă cu un an, la 21 mai . (M.K.) 

One Response to ION  DICHISEANU ŞI ARMENII

  1. EUGENIA May 14, 2022 at 7:55 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si lumina!