Mihai Stepan Cazazian

INVITAȚIE / Conferință dedicată lui Nicolae Iorga la Câmpulung-Muscel

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 2014-2020, Centrul de cercetări istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu” organizează conferinţe si simpozioane naţionale tematice în municipiul Câmpulung Muscel, din judeţul Argeş. Aceste manifestări ştiinţifice au loc oarecum în locații atipice, cum ar fi Cercul Militar, dar şi şcoli generale ori secundare, iar de această dată, la 1 iulie 2019, manifestarea se organizează în sala de festivităţi a Protopopiatului, decorată cu portretele în frescă ale Patriarhilor României, cu sprijinul I.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Conferinţa naţională „Centenar. Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii” îşi propune să readucă în actualitate rolul Ligii Culturale şi al Universităţii Populare de vară de la Vălenii de Munte din momentul alegerii lui Nicolae Iorga, în iunie 1919, ca Preşedinte al Ligii. Este momentul în care savantul, de la o atitudine militantă, înaintea Marelui Război, vizând nu doar unitatea culturală, ci şi cea politică, a românilor din teritoriile aflate în componenţa unor Imperii ostile, care urmau să se prăbuşească, înţelege că este necesară o altă abordare, pe linia realizării unei noi armonii între regăţeni şi cetăţenii minoritari, cu o pondere însemnată în cadrul României Mari.

Cursurile de la Vălenii de Munte, o formă de manifestare a extensiei universitare de tip occidental, urmau să ajute de acum înainte pe tinerii din rândul minorităţilor naţionale să se familiarizeze cu limba şi cultura română, fără vreo tendinţă de asimilare, prin eliminarea prejudecăţilor ostile de odinioară printr-un respect reciproc, printr-o convieţuire amicală.

Profesorul Nicolae Iorga şi-a selectat atent colaboratori fideli, inclusiv din fostul judeţ Muscel. De la studenţii Alexandru Muşatescu (tatăl dramaturgului Tudor Muşatescu) şi viitorul preot Gheorghe Cotenescu, până la viitorul ministru liberal Victor Slăvescu, el a creat un valoros corp de militanţi pe plan local, dar şi de viitori conferenţiari la Vălenii de Munte. Aceştia vor rămâne fideli generoaselor sale idei de tip european şi după asasinarea istoricului de un comando legionar în noiembrie 1940, când ştafeta o poartă în continuare bunul său prieten, ministrul liberal Constantin Angelescu.

Dintre conferenţiarii care vor prezenta la Câmpulung comunicări vizând rolul lui Nicolae Iorga în realizarea armoniei sociale necesare României Mari într-o perioadă caracterizată printr-o instabilitate în creştere la nivel european remarcăm prezenţa d-lui prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a d-nei dr. Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise-Carte rară în cadrul Academiei Române, a d-lui prof. univ. dr. Octavian Buda, vicepreşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi a d-lui dr. Arsen Arzumanyan, din partea revistei „Ararat” a Uniunii Armenilor din România.

            Le dorim succes celor ce vor ajunge cu acest prilej în prima capitală a Ţării Româneşti, de unde provin numeroşi academicieni, o regiune în care rezistenţa armată anticomunistă, condusă de ofiţeri-martiri precum Colonelul Gheorghe Arsenescu şi locotenentul Toma Arnăuţoiu, a dat mult de furcă Securităţii.

            Radu Petrescu-Muscel

            publicist, co-organizator

  •  
  •