Mihai Stepan Cazazian

INVITAȚIE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

 

varujan

Marţi, 18 februarie, la ora 17.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Studioul „Horia Bernea”, va avea loc lansarea volumului Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, de Varujan Vosganian, apărut de curînd în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Participă, alături de autor: Gabriel Dimisianu, Ştefan Agopian,

Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache

Moderator: Răzvan Voncu

Mai multe detalii despre noul volum de proza semnat de Varujan Vosganian puteti gasi pe site-ul www.joculcelorosutadefrunze.ro .

 

Varujan Vosganian este autorul Cărţii şoaptelor, unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean.

Versiunea în limba germană a romanului, semnată de Ernest Wichner şi apărută la prestigioasa editură Zsolnay Verlag, este nominalizată la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro (care va fi decernat în timpul tîrgului).

Dar fiecare popor, fiecare loc, fiecare timp are o Carte a şoaptelor a sa. Ea trebuie doar povestită.

Jocul celor o sută de frunze este iniţierea în realismul magic al unei Cărţi a şoaptelor  a poporului român. Cele şase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniştile, căutările şi incertitudinile noastre, despre atîtea traume încă nevindecate.Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decît o reîntoarcere în trecut.

 

VARUJAN VOSGANIAN s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) -, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. La Editura Polirom  a mai publicat romanul Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revistaRomânia literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză -Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.